Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Τραγουδοποιοί του '90 - Στάμος Σέμσης: Γενναίοι έρωτες (1997)

Δυο χρόνια μετά την πετυχημένη πρώτη συνάντηση του συνθέτη Στάμου Σέμση με τον έμπειρο στιχουργό Μιχάλη Μπουρμπούλη στο δίσκο "Στην Ελλάδα κάνει κρύο" (1995) οι δυο δημιουργοί επανέρχονται με φρέσκο υλικό κι ένα καινούργιο λαϊκό δίσκο με όμορφα τραγούδια σαν ...γλυκό του κουταλιού! 
Ο δίσκος έχει τον τίτλο "Γενναίοι έρωτες" και βασική ερμηνεύτρια την εξαίρετη Μελίνα Κανά, η οποία εκείνη την εποχή είχε καθιερωθεί στην πρώτη γραμμή των νέων ερμηνευτών μέσα από τις ξεχωριστές συνεργασίες της με τον Νίκο Μαμαγκάκη, τον Νίκο Ξυδάκη, τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. 
Ο συνθέτης εδώ δείχνει να εμβαθύνει πιο αποτελεσματικά στον καθαρό λαϊκό ήχο παράλληλα με τη μελωδική του ευχέρεια πετυχαίνοντας σωστές ισορροπίες μεταξύ της πηγαίας του μελωδικότητας και του ρυθμού. Έτσι προκύπτουν όμορφα τραγούδια με πιο ξεχωριστά τα "Είσαι γλυκό του κουταλιού", "Τέσσερα φιλιά", "Ένα πλοίο η Ρεβέκκα" και - το αγαπημένο μου - "Τα φώτα στο διάστημα", ενώ ακούστηκε πολύ και το "Αχ, να περάσει ο πυρετός"
Δίπλα στη Μελίνα Κανά και ιδιαίτερα στις πιο καθαρές λαϊκές στιγμές του δίσκου ο νέος Θεσσαλονικιός τραγουδιστής Ανδρέας Καρακότας που λίγο νωρίτερα μας είχαν συστήσει ο Απόστολος Καλδάρας και ο Μάνος Χατζιδάκις. Συμμετέχει επίσης η Τερέζα Δανέζη απαγγέλλοντας στίχους του Μπουρμπούλη στο στοχαστικό κομμάτι του φινάλε με τις δεξιοτεχνικές πινελιές της βιόλας που παίζει ο συνθέτης.

(c) CD | Lyra | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: