Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Τραγουδοποιοί του '90 - Γιώργος Ανδρέου: Χελιδόνια της βροχής (2000)

Η γόνιμη δεκαετία του '90 ολοκληρώνεται για τον συνθέτη Γιώργο Ανδρέου με μια εξαιρετική δουλειά πλημμυρισμένη από μελωδίες και νοσταλγικά χρώματα που τονίζονται ιδιαίτερα από τους γοητευτικούς ηχοχρωματισμούς της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων, αυτής της υπέροχης ορχήστρας που επί χρόνια υπηρέτησε τη μουσική ζωή της αχαϊκής πρωτεύουσας υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Θανάση Τσιπινάκη και συνεχίζει ακόμη μετά τον πρόωρο θάνατο του ιδρυτή της το 2012.
Πρόκειται για τον κύκλο τραγουδιών "Χελιδόνια της βροχής" βασισμένο σε ποίηση του πατρινού ποιητή Διονύση Καρατζά, γνωστού μας άλλωστε από τις σπουδαίες συνεργασίες του με τον Μίκη Θεοδωράκη ("Τα πρόσωπα του ήλιου", "Ως αρχαίος άνεμος", "Η Βεατρίκη στην Οδό Μηδέν", "Τα λυρικότερα") και τον Ηλία Ανδριόπουλο ("Μουσικό τοπίο").
Ο συνθέτης καταθέτει όλη την ευαισθησία του σε μια σειρά συναρπαστικών μελωδιών που γράφτηκαν για το συγκεκριμένο οργανικό σύνολο και αποδίδονται με απόλυτη εκφραστικότητα. Αρωγοί άξιοι αυτής της θαυμάσια δουλειάς οι δυο βασικές ερμηνεύτριες, η Τάνια Τσανακλίδου και η Ελένη Τσαλιγοπούλου, αμφότερες αγαπημένες ερμηνεύτριες και σύντροφοι κατά καιρούς του συνθέτη. Μαζί τους ο Δημήτρης Μπάσης, η Βάκια Σταύρου και ο τενόρος Μάριος Φραγκούλης, ενώ ο ποιητής απαγγέλλει στίχους από τρία σύντομα ποιήματά του με την συνοδεία του οργανικού θέματος "Σαν παιχνίδι".
Ο δίσκος περιλαμβάνει πέντε οργανικά θέματα και δέκα τραγούδια. Το οργανικό "Το λιμάνι νύχτα" βασίζεται στο θέμα του παλιότερου τραγουδιού "Το λιμάνι" που είχε ερμηνεύσει η Αναστασία Μουτσάτσου. Από τα τραγούδια ξεχωρίζουν ιδιαίτερα τα: "Χελιδόνια της βροχής", "Τις θάλασσες σταμάτα", "Τι μένει" και το επιλογικό "Άγιος ο έρωτας" που ερμηνεύει ο ίδιος ο συνθέτης. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Οδυσσέας Ελύτης του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Η έκδοση είναι εξαιρετικά καλαίσθητη, αν και προξενεί αρνητική εντύπωση στο οπισθόφυλλο η λανθασμένη απόδοση στα αγγλικά της λέξης Χελιδόνια ως Sparrows (σπουργίτια)!


(c) CD | AKTH | 2000 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: