Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Τραγουδοποιοί του '90 - Στάμος Σέμσης: Ναδίρ (1991)

Ο Στάμος Σέμσης (γενν. 1964) προέρχεται από μεγάλη μουσική οικογένεια, αφού παππούς του ήταν ο θρυλικός βιολιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Σέμσης ή Σαλονικιός, ενώ ο πατέρας και ο αδελφός του ήταν επίσης σημαντικοί βιολονίστες σε συμφωνικά ορχηστρικά σχήματα. Και ο ίδιος σπούδασε κλασικό βιολί, αλλά ειδικεύτηκε τελικά στη βιόλα, όργανο που συχνά ενσωματώνει επιδέξια και διακριτικά στην ορχήστρα των τραγουδιών του προσδίδοντας ένα πολύ ιδιόμορφο ηχόχρωμα. Η πρώτη δισκογραφική του εμφάνιση σημειώθηκε το 1989 με το αγγλόφωνο άλμπουμ "Cairo" που ερμήνευσε η Έλλη Πασπαλά εγκαινιάζοντας τη μακρόχρονη συνεργασία τους, η οποία την επόμενη χρονιά απέφερε το άλμπουμ "Το νησί των Λωτοφάγων".
Το 1991 λοιπόν ο Στάμος Σέμσης παρουσίασε την τρίτη προσωπική του δουλειά με τίτλο "Ναδίρ", η οποία, όπως και οι δύο προηγούμενες, εκδόθηκε από την ΑΚΤΗ. Δυστυχώς πρόκειται για μια πολύ μέτρια δουλειά βασισμένη σε στίχους της Ιφιγένειας Γιαννοπούλου, οι οποίοι δεν αποφεύγουν τα πολυφορεμένα εκφραστικά και θεματικά κλισέ. Η μουσική περιλαμβάνει ανατολίτικους σκοπούς, σοφιστικέ τσιφτετέλια και περιπαθείς λαϊκότροπους ρυθμούς που ψάχνουν να βρουν μια ταυτότητα, αλλά τελικά βυθίζονται αύτανδροι στο ναδίρ της θορυβώδους αναζήτησής τους! 
Αν κάτι διασώζει το δίσκο είναι η υψηλής εκφραστικής δύναμης ερμηνεία της υπέροχης Τάνιας Τσανακλίδου και το χαριτωμένο εξώφυλλο που υπογράφεται από τον μάστορα του είδους Γιώργο Σταθόπουλο. Tην παραγωγή επιμελήθηκε ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου και γιαυτό ίσως όλη η αισθητική του δίσκου παραπέμπει έντονα στα δικά του χαρακτηριστικά. Όπως και να έχει, δεν είναι σίγουρα από τους δίσκους του Σέμση που πιστοποιούν το αδιαμφισβήτητο συνθετικό ταλέντο του.

(c) CD | AKTH | 1991 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: