Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Στάμος Σέμσης: Cairo (1989)

Η Έλλη Πασπαλά έχει καταγράψει ποικίλες και άκρως ενδιαφέρουσες συνεργασίες μετά την αυτονόμησή της από τη βαριά σκιά του Μάνου Χατζιδάκι. Έτσι λοιπόν αμέσως μετά τον πρώτο προσωπικό της δίσκο ("Στη λάμψη του φεγγαριού", 1988) βρέθηκε δίπλα στον εκκολαπτόμενο τότε τραγουδοποιό Στάμο Σέμση, με τον οποίο θα συμπορευτεί για σχεδόν μια 15ετία, μια συνεργασία που έχει καταγραφεί σε τέσσερις συνολικά δίσκους.
Ο Στάμος Σέμσης (γενν. 1964) προέρχεται από μεγάλη μουσική οικογένεια, αφού παππούς του ήταν ο θρυλικός βιολιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Σέμσης ή Σαλονικιός, ενώ ο πατέρας και ο αδελφός του ήταν επίσης σημαντικοί βιολονίστες σε συμφωνικά ορχηστρικά σχήματα. Ο ίδιος σπούδασε επίσης κλασικό βιολί, αλλά ειδικεύτηκε τελικά στη βιόλα, όργανο που συχνά ενσωματώνει επιδέξια και διακριτικά στην ορχήστρα των τραγουδιών του προσδίδοντας ένα πολύ ιδιόμορφο ηχόχρωμα.
Η πρώτη δισκογραφική κατάθεση του Στάμου Σέμση σημειώθηκε το 1989 με το αγγλόφωνο άλμπουμ "Cairo" που εκδόθηκε από την ΑΚΤΗ και περιλαμβάνει δέκα τραγούδια σε μουσική, στίχους και ερμηνεία δικά του, με εξαίρεση το τραγούδι "Peter" που ερμηνεύει η Έλλη Πασπαλά εγκαινιάζοντας τη μακρόχρονη συνεργασία τους. Τα τραγούδια κινούνται στο ύφος της αμερικάνικης ποπ με επιρροές από τη τζαζ και το φολκ ρεύμα, ενίοτε με απόηχους από ξένες μελωδίες (π.χ. "Accordeon") με εμφανή αναφορά στον Leonard Cohen. Συνεργάτες του σ' αυτή την ηχογράφηση ο Τ. Καλλιανιώτης στην κιθάρα, ο Χ. Τσιρέκας στα κρουστά και ο Δημ. Γούζιος στο βιολοντσέλο.
Πάντως η πρωτόλεια αυτή δουλειά αποκαλύπτει ένα πηγαίο ταλέντο που θα μας δώσει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα τα επόμενα χρόνια μέσα από ποικίλες συνεργασίες με αξιόλογους ερμηνευτές, πέρα από την Έλλη Πασπαλά, όπως η Τάνια Τσανακλίδου, ο Γιώργος Νταλάρας, η Μελίνα Κανά, η Μαρία Σπυροπούλου, η Ανδριάνα Μπάμπαλη και η Νατάσσα Μποφίλιου.

(c) CD | AKTH | 1989 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: