Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Ελένη Καραΐνδρου: Το μετέωρο βήμα του πελαργού (1991)

Το 1991 από τη Minos κυκλοφόρησε η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου για την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Το μετέωρο βήμα του πελαργού". Με το soundtrack αυτό έκλεισε και ο μακροχρόνιος κύκλος συνεργασίας της μεγάλης συνθέτριας με τη συγκεκριμένη εταιρία, ενώ την ίδια χρονιά εγκαινιάστηκε η συνεργασία της με τη γερμανική εταιρία ECM του σπουδαίου μουσικού παραγωγού Manfred Eicher, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Η ταινία λοιπόν αυτή, βασισμένη στο μοτίβο της προσφυγιάς που κυριαρχεί στη θεματολογία του σκηνοθέτη, έχει για πρωταγωνιστές της δυο μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι (για δεύτερη φορά σε ταινία του Αγγελόπουλου, πέντε χρόνια μετά τον "Μελισσοκόμο") και την υπέροχη Ζαν Μορό, μαζί με μια πλειάδα Ελλήνων ηθοποιών, όπως ο Ηλίας Λογοθέτης, ο Αθηνόδωρος Προύσαλης, ο Χριστόφορος Νέζερ, ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και πολλοί άλλοι.
Ατυχώς η ταινία, παρά το υψηλό ποιοτικό της επίπεδο, περισσότερο συζητήθηκε για τις σκοταδιστικές αντιδράσεις του μακαρίτη μητροπολίτη Καντιώτη στην ακριτική Φλώρινα, όπου πραγματοποιήθηκαν μετά πολλών εμποδίων τα γυρίσματα αποσπώντας ως πρώτο τρόπαιο τον ...αφορισμό του σκηνοθέτη και του πρωταγωνιστή!  
Πάντως η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου, μακριά απ' όλες αυτές τις εξωφρενικές μικρότητες, κινείται για άλλη μια φορά στην υψηλή σφαίρα της απόλυτης τέχνης με εξαίσια μουσικά θέματα συμφωνικής γραφής, αλλά και λαϊκά μοτίβα, όπως το κεφάτο "Χασαποσέρβικο" με σόλο ακοντεόν ή το λαϊκό τραγούδι "Πανσέληνος ο έρωτας" σε στίχους Κ.Χ. Μύρη που ερμηνεύει έξοχα η Χαρούλα Αλεξίου.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ίδιο υλικό εμπλουτισμένο με επιπλέον θέματα επανεκδόθηκε την επόμενη χρονιά από την ECM, χωρίς το λαϊκό τραγούδι. Στην εκτέλεση των κομματιών συμμετέχουν σπουδαίοι Έλληνες μουσικοί και μόνιμοι συνεργάτες της Καραΐνδρου, μεταξύ των οποίων ο Βαγγέλης Χριστόπουλος (όμποε), ο Δημήτρης Βράσκος (βιολί), ο Χρήστος Σφέτσας (βιολοντσέλο) και ο Ανδρέας Τσεκούρας (ακορντεόν). Την ορχήστρα εγχόρδων διευθύνει ο Λευτέρης Χαλκιαδάκης.

(c) CD | Minos-EMI | 1991 | Επανέκδοση: 2001 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: