Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Ελένη Καραΐνδρου: Ταξίδι στα Κύθηρα (1984)

Το έτος 1984 αποτελεί οριακή στιγμή για τη μουσική πορεία της διάσημης Ελληνίδας συνθέτριας Ελένης Καραΐνδρου που ήδη είχε χτίσει μια ζηλευτή καριέρα με άφθονη μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. 
Τη χρονιά όμως εκείνη συναντιέται για πρώτη φορά με τον κορυφαίο σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο κι έκτοτε η πολύχρονη συμπόρευσή τους δημιούργησε ένα κολοσσιαίο έργο παγκόσμιας ακτινοβολίας που επέβαλε την παρουσία της συνθέτριας στις πιο προνομιούχες θέσεις της διεθνούς κινηματογραφικής μουσικής, έστω κι αν αυτή η σταθερή της προσήλωση σε ένα είδος μη εμπορικού κινηματογράφου, μακριά μάλιστα από τις σειρήνες της αμερικανικής κινηματογραφίας, δεν της έδωσε ποτέ την ευκαιρία να διεκδικήσει κάποια βράβευση από την Αμερικανική Ακαδημία, πράγμα πάντως που δε νομίζω πως αποτέλεσε ποτέ διακαή της πόθο και στόχο.
Η πρώτη λοιπόν συνεργασία της Ελένης Καραΐνδρου με τον Αγγελόπουλο σημειώθηκε το 1984 με τη μουσική για την αριστουργηματική ταινία "Ταξίδι στα Κύθηρα", η οποία πραγματεύεται το ακραιφνώς ελληνικό θέμα του αιώνιου "νόστου" και μάλιστα με μια τεχνική ανάπτυξης που παραπέμπει στο ομηρικό πρότυπο. Το σκηνικό τοποθετείται στη μετεμφυλιακή Ελλάδα και στο αποπνικτικό κλίμα των έντονων πολιτικών παθών της εποχής. Η ταινία αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του μεγάλου ηθοποιού Μάνου Κατράκη με μια βαθιά συγκινητική ερμηνεία, ενώ μαζί του εμφανίστηκαν αρκετοί ακόμη ηθοποιοί της παλιάς γενιάς, όπως ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Αθηνόδωρος Προύσαλης, ο Γιώργος Νέζος, η Μαίρη Χρονοπούλου και ο Βασίλης Τσάγκλος. Η ταινία κατέκτησε σημαντικές διεθνείς διακρίσεις στις Κάννες και αλλού, ενώ στο σενάριο μαζί με τον σκηνοθέτη συνεργάστηκαν ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός και ο Τονίνο Γκουέρα.
Η Ελένη Καραΐνδρου έγραψε μια εξαιρετικά εμπνευσμένη μουσική που κινείται με ιδιοφυή τρόπο σε ποικίλα μουσικά πεδία, από τη συμφωνική γραφή μέχρι τη τζαζ, το μπλουζ, το ροκ, αλλά και το λαϊκό τραγούδι. Άλλωστε εδώ ακούγεται το ομότιτλο εξαίσιο χασάπικο σε στίχους της συνθέτριας που σφράγισε με τη μεγάλη ερμηνεία του ο Γιώργος Νταλάρας. Συμμετέχουν κορυφαίοι μουσικοί, όπως ο Δημήτρης Βράσκος, ο Χρήστος Σφέτσας, ο Γιώργος Δεσποτίδης, ο Σωκράτης Άνθης, η Νέλλη Σεμιτέκολο και ο Βαγγέλης Χριστόπουλος, καθώς και κουαρτέτο τζαζ και σύνολο εγχόρδων, ενώ την ορχήστρα διευθύνει ο αρχιμουσικός Λευτέρης Χαλκιαδάκης.

(c) LP | Minos | 1984 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: