Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Ελένη Καραΐνδρου: Ανέκδοτες ηχογραφήσεις (1990)

Από τη Minos-EMI κυκλοφόρησε το 1990 ο δίσκος της Ελένης Καραΐνδρου με τον εύγλωττο τίτλο "Ανέκδοτες Ηχογραφήσεις", που αποτελεί μιαν εξαιρετική συλλογή μια σκόρπιες ηχογραφήσεις της προορισμένες για διάφορες σκηνικές παραγωγές, δηλαδή για την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το θέατρο και τον κινηματογράφο. 
Συγκεντρώθηκαν συνολικά 32 θέματα που δεν είχαν εκδοθεί άλλη φορά σε δίσκο, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούσαν τα βασικά μουσικά μοτίβα των αντίστοιχων παραγωγών. Το παλαιότερο χρονολογείται το 1976 και προέρχεται από την τηλεοπτική σειρά "Γαλήνη", ενώ το νεότερο από τη θεατρική παράσταση "Διαμάντια και Μπλουζ" (1990). Το μεγαλύτερο ποσοστό των θεμάτων αυτών ανήκει στο θέατρο, όπου η Καραΐνδρου έχει αφιερώσει - περισσότερο κι απ' τον κινηματογράφο - με ζηλευτή αφοσίωση και ταπεινότητα το μέγιστο μέρος της συνθετικής της δραστηριότητας συνεργαζόμενη κατά καιρούς με σημαντικούς σκηνοθέτες, όπως ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ο Ζιλ Ντασσέν, ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Βασίλης Παπαβασιλείου και φυσικά ο σύζυγός της Αντώνης Αντύπας. 
Από τις κινηματογραφικές της μουσικές εδώ έχουν επιλεγεί μουσικά θέματα από ταινίες πέρα από τη συνεργασία της με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, μιας και τα soundtrack αυτής της συνεργασίας έχουν ήδη δισκογραφηθεί αυτόνομα με εξαίρεση τη μουσική της ταινίας "Τοπίο στην ομίχλη" (1988). Αξίζει να σημειώσω ότι η παρούσα συλλογή περιέχει κι ένα από τα σπάνια τραγούδια της Ελένης Καραΐνδρου, το υπέροχο "Μη μου μιλάς γι' αγάπη" σε στίχους του Αντώνη Αντύπα και ερμηνεία της Άννας Παρλαπάνου από τη ραδιοφωνική μετάδοση του θεατρικού "Ο Γλάρος" του Τσέχοφ (1989). 
Στην ερμηνεία των συνθέσεων έχει επιστρατευτεί η αφρόκρεμα των Ελλήνων μουσικών κι έτσι το αποτέλεσμα είναι απόλυτα άρτιο και συναρπαστικό. Ανάμεσά τους κι ο Γιώργος Νταλάρας ως σολίστ του μπουζουκιού! 
Χωρίς περιστροφές οφείλω να δηλώσω ότι πρόκειται για μια αριστουργηματική έκδοση που αποκαλύπτει με τρόπο αποστομωτικό την ιδιοφυία της σπουδαίας δημιουργού με δείγματα δουλειάς από όλο το φάσμα της σκηνικής τέχνης αποδεικνύοντας συγχρόνως πόσο λίγα πράγματα γνωρίζουμε ουσιαστικά για το έργο της. Για παράδειγμα, ακούστε και ξανακούστε το εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου που προέρχεται από την παράσταση του μεσαιωνικού δράματος "Δαβίδ" (1980). Ένα αριστούργημα με μπαρόκ αποχρώσεις σε μορφή σονάτας για βιολοντσέλο, άρπα, βιολί, βιόλα, φλάουτο και τσέμπαλο!

(c) CD | Minos | 1990 | Remastered επανέκδοση: 2006 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: