Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Δήμητρα Γαλάνη: Μύθοι της Ευρώπης (1991)

Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα μικρό αφιέρωμα σε ελληνίδες ερμηνεύτριες που ηχογράφησαν δίσκους με υλικό από το διεθνές ρεπερτόριο, έστω κι αν ενίοτε το διανθίζανε και με κάποιες ελληνικές πινελιές που πάντως είχαν μια διεθνή ακτινοβολία.
Ανάμεσα στις ερμηνεύτριες αυτές διαλέγω πρώτα την κορυφαία ελληνική φωνή της δεκαετίας του '70, την εξαιρετική Δήμητρα Γαλάνη που πρωτοεμφανίστηκε στο κλείσιμο της δεκαετίας του '60 δίπλα στον Δήμο Μούτση, αλλά στη συνέχεια έχτισε ένα ακαταμάχητο ρεπερτόριο με εμβληματικές συνεργασίες έχοντας για μεγάλο της μέντορα έναν Μάνο Χατζιδάκι!
Το 1991 η Δήμητρα Γαλάνη αποφάσισε να διευρύνει την ερμηνευτική της γκάμα με το άλμπουμ "Μύθοι της Ευρώπης" με υλικό από ζωντανή ηχογράφηση συναυλίας που πραγματοποιήθηκε το 1989 στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας έχοντας δίπλα της τη σπουδαία τραγουδοποιό Λένα Πλάτωνος, η οποία ενορχήστρωσε και διηύθυνε τα τραγούδια. Δεν είναι ασφαλώς τυχαίος ο τίτλος του δίσκου, αφού τα επιλεγμένα τραγούδια υπογράφονται από μυθικές μορφές της ευρωπαϊκής μουσικής, όπως ο Kurt Weill, ο Nino Rota και ο John Lennon. Τα τραγούδια του Nino Rota προέρχονται κυρίως από ταινίες του Fellini, ενώ τα τραγούδια του Kurt Weill αναδίνουν εκείνη την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του μεσοπολεμικού καμπαρέ.
Στο ηχογράφημα περιλαμβάνονται επίσης και δυο υπέροχα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, το αξεπέραστης ομορφιάς και πολυτραγουδισμένο "All Alone Am I" (στα ελληνικά "Μην τον ρωτάς τον ουρανό") που πρωτοακούστηκε στην ταινία "Το νησί των γενναίων" (1959) από τη Τζένη Καρέζη, και το τζαζ χρωματισμού "In the Cool of the Day" που πρώτος ερμήνευσε το 1963 ο Nat King Cole στην ομώνυμη ταινία, ενώ στα ελληνικά το πρωτοακούσαμε από τη Μαίρη Λίντα σε στίχους του Νίκου Γκάτσου.

(c) CD | Minos | Live | 1991 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: