Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Λίνος Κόκοτος: Το ποτάμι (1986)

Στη δεύτερη θητεία του στη Lyra μέσα στη δεκαετία του '80 ο Λίνος Κόκοτος μας χάρισε δύο κύκλους τραγουδιών όλους κι όλους, πρώτα το "Νάταν η ζωή τραγούδι" (1983) και τρία χρόνια αργότερα το "Ποτάμι", για να σιωπήσει και πάλι για κάμποσα χρόνια και να επανέλθει την επόμενη δεκαετία με άλλες δυο δουλειές που θα συνοδευτούν αυτή τη φορά με σχεδόν εικοσάχρονη σιωπή, όπως θα δούμε τις επόμενες ημέρες.
Ο δίσκος "Το ποτάμι" (1986), έβδομη κατά σειρά ολοκληρωμένη δουλειά του συνθέτη, αποτελεί έναν συμπαθητικό κύκλο ένδεκα τραγουδιών με έναν όμορφο οργανικό επίλογο βασισμένο στη μελωδία του εξαιρετικού τραγουδιού "Μάρμαρα θαμμένα". Τα τραγούδια διαθέτουν τα γνωστά χαρακτηριστικά του δημιουργού με τρυφερές μελωδίες και στέρεους λαϊκούς σκοπούς, ενώ οι στίχοι του Φώντα Λάδη διακρίνονται από μια μεγαλοστομία που υποδαυλίζεται κι από τη θεματολογία τους, η οποία αναφέρεται σε έννοιες εξ ορισμού στομφώδεις, όπως η ιστορική αναδρομή στην πορεία του ελληνισμού που συμβολικά παραλληλίζεται με την αέναη ροή του ποταμού, απ' όπου προφανώς πηγάζει και ο τίτλος του έργου.
Βασική ερμηνεύτρια είναι η Ελένη Τσαγκαράκη που είχε εμφανιστεί στο προσκήνιο από τα χρόνια του '70, χωρίς ποτέ να καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία της, παρόλο που διαθέτει όμορφη κι εκφραστική φωνή. Μαζί της ο δωρικός Κώστας Λεοντίδης που συμμετείχε και στην προηγούμενη δουλειά του Λίνου Κόκοτου. Και βέβαια παρούσα και η μεγάλη Σωτηρία Μπέλλου σε μια από τις τελευταίες "έντεχνες" εκτροπές της.

(c) CD | Lyra | 1986 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: