Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Ελένη Καραΐνδρου: Ο μελισσοκόμος (1986)

Η δεύτερη συνεργασία της Ελένης Καραΐνδρου με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο ήρθε δυο χρόνια μετά το "Ταξίδι στα Κύθηρα" με την ταινία "Ο μελισσοκόμος", η οποία παίχτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας τον Σεπτέμβρη του 1986, ενώ το 1987 σάρωσε όλα τα βραβεία στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στο σενάριο συνεργάστηκαν ο σκηνοθέτης μαζί με τον Τονίνο Γκουέρα και τον Δημήτρη Νόλλα. Είναι η πρώτη ταινία του Αγγελόπουλου με πρωταγωνιστή ένα διάσημο όνομα και συγκεκριμένα τον εμβληματικό Ιταλό ηθοποιό Μαρτσέλο Μαστρογιάνι πλαισιωμένο από τον Γάλλο ηθοποιό και τραγουδιστή Σερζ Ρετζιανί, αλλά και πολλούς Έλληνες της παλιάς και νεότερης γενιάς, όπως ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Τζένη Ρουσσέα, ο Χριστόφορος Νέζερ, η Νάντια Μουρούζη και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.
Η Καραΐνδρου μας χάρισε ένα χορταστικό soundtrack διάρκειας πάνω από μία ώρα πλημμυρισμένο με πολύ εμπνευσμένα θέματα και μελωδίες και με την οικεία για το ύφος της ανάμιξη ποικίλων μουσικών ειδών από τη συμφωνική γραφή ως το ροκ, το βαλς και το λαϊκό τραγούδι. Κυριαρχεί βέβαια το στοχαστικό "Θέμα του αποχαιρετισμού" στις ποικίλες παραλλαγές του είτε με πρωταγωνιστή το σαξόφωνο του διάσημου Νορβηγού σολίστα Jan Garbarek, είτε με σόλο πιάνο που παίζει η ίδια η συνθέτρια. Ωστόσο οι κορυφαίες στιγμές του έργου είναι το διάσημο πλέον και σήμα κατατεθέν της συνθέτριας "Βαλς του γάμου", αλλά και το υπέροχο χασάπικο "Τα βουρκωμένα μάτια μου" με στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και έξοχη ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα με τον ίδιο να παίζει μπουζούκι, μπαγλαμά και κιθάρα! Το ροκ τραγούδι "I'll Hit the Roads" σε στίχους της Μελίνας Τανάγρη ερμηνεύει η Julie Massino.
Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μια μνημειώδη μουσική δημιουργία, η οποία μπορεί να σταθεί απόλυτα ως αυτόνομο έργο συμβάλλοντας αποφασιστικά στην καθιέρωση της Ελένης Καραΐνδρου ως κορυφαίας κινηματογραφικής συνθέτριας σε διεθνές επίπεδο. Προσωπικά αυτή θεωρώ την πιο μεστή και ολοκληρωμένη κινηματογραφική μουσική της δημιουργία που εμπεριέχει όλα τα μουσικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα κουβαλά και θα διευρύνει σε όλες τις μεταγενέστερες σπουδαίες εργασίες της.

(c) CD | Minos | 1986 | Ψηφιακές επανεκδόσεις: 1990, 2001 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: