Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Στάμος Σέμσης, Έλλη Πασπαλά: Living a Lie (1993)

Με τον αγγλόφωνο κύκλο τραγουδιών Living a Lie κλείνει ο πρώτος γύρος συνεργασίας του συνθέτη Στάμου Σέμση με την υπέροχη ερμηνεύτρια Έλλη Πασπαλά. Είχαν προηγηθεί τα άλμπουμ Cairo (1989), πάλι με αγγλόφωνο στίχο, και Το νησί των Λωτοφάγων (1990), πρώτη δουλειά του συνθέτη με στίχους ελληνικούς.
Η τρίτη λοιπόν ηχογράφηση του Στάμου Σέμση επανέρχεται στο σημείο αφετηρίας του καταφεύγοντας και πάλι σε στίχο αγγλόφωνο που υπογράφει ο Laurence Roman. Στην πραγματικότητα όμως ο κύκλος αυτός δεν είναι παρά μια ανακεφαλαίωση του υλικού των δύο δίσκων που προηγήθηκαν και κυρίως του δεύτερου, με τη διαφορά βέβαια ότι οι ελληνικοί στίχοι του Βασίλη Νικολαΐδη μεταφέρθηκαν στην αγγλική γλώσσα, ενώ μικρές τροποποιήσεις έγιναν στην ενορχήστρωση των τραγουδιών.
Τα τραγούδια κινούνται στο ύφος της αμερικάνικης ποπ μπαλάντας με στοιχεία τζαζ και ροκ κι ένα ηλεκτρονικό υπόστρωμα που υπογραμμίζει διακριτικά τις όμορφες μελωδίες υποδηλώνοντας προφανείς επιρροές του συνθέτη από το ύφος της Λένας Πλάτωνος που είχε προηγηθεί κατά μία δεκαετία. Η Έλλη Πασπαλά λόγω των μουσικών της καταβολών εναρμονίζεται ιδανικά με το κλίμα των τραγουδιών και τα αποδίδει υπέροχα. Η ηχογράφηση έγινε στο Λονδίνο κι ο δίσκος εκδόθηκε το 1993 από την ΑΚΤΗ.

(c) CD | AKTH | 1993 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: