Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Λίνος Κόκοτος: Ανεμογιαλός (2018)

Το 2000 ο Λίνος Κόκοτος μας έδωσε τον κύκλο τραγουδιών "Τα όνειρά μας άσπρα" κι αφού άρχισαν να περνούν τα χρόνια δίχως νέα παρουσία του συνθέτη, έμοιαζε εκείνη η δουλειά να είναι και το κύκνειο άσμα ενός ακόμη δημιουργού της γενιάς του '60 που δεν τον "σήκωνε" πια το ρεύμα που είχε πάρει πλέον το ελληνικό τραγούδι.
Και ιδού που, δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια αργότερα, ο ακούραστος συνθέτης μας επιφύλασσε τη μεγάλη έκπληξη κι επανήλθε στο προσκήνιο με μια ολόφρεσκη δουλειά που εκδόθηκε το 2018 από το μουσικό περιοδικό Μετρονόμος με τον ποιητικό τίτλο "Ανεμογιαλός"
Η έκπληξη ήταν μεγαλύτερη μετά την ακρόαση των δέκα τραγουδιών του δίσκου που αποκάλυψαν την αγέραστη λυρική φλέβα του καλού συνθέτη με καλογραμμένα τραγούδια πλημμυρισμένα από τρυφερότητα και λαϊκά χρώματα. Οι στίχοι του Κώστα Λάζαρη φαίνεται πως ξύπνησαν μέσα του τη σπίθα εκείνου του πηγαίου ταλέντου που στο παρελθόν είχε πυροδοτήσει μερικές από τις πιο αγαπημένες στιγμές των παιδικών μας ακουσμάτων. Το ομολογεί άλλωστε κι ο ίδιος: "...Διαβάζοντας τους στίχους του Κώστα Λάζαρη γέμισα με μια θετική αύρα που μου δημιούργησε και την εσωτερική ανάγκη να εκφράσω με μουσική τα συναισθήματα αυτά που με ποιητική διάθεση αλλά και αμεσότητα, ακρίβεια και ευρηματικότητα περιέγραφαν αυτά τα τραγούδια...".
Βασικός ερμηνευτής των τραγουδιών είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ συμμετέχει σε δυο τραγούδια και η Νένα Βενετσάνου, της οποίας δυστυχώς το υπέροχο φωνητικό ηχόχρωμα μοιάζει να έχει πια τα σημάδια του χρόνου. Συμμετέχει επίσης η ηθοποιός και τραγουδίστρια Θέλμα Καραγιάννη. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Φίλιππος Περιστέρης με τη συνεργασία του συνθέτη, ενώ το εικαστικό μέρος ανήκει στη Δήμητρα Μερμίγκη.

(c) CD | Μετρονόμος | 2018 | Πηγή: R/d58

3 σχόλια:

Little Bill είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για την εκτενή παρουσίαση του έργου του συνθέτη

χρόνης είπε...

Ευχαριστούμε για τις δισκοπαρουσιάσεις. Βέβαια υπάρχει και το «Βορεινό παράθυρο» (2015) που κατά το ήμισυ ανήκει στον Κόκοτο...

Άαβας / d58 είπε...

Σωστά, Χρόνη. Αλλά αν πιάσουμε τις συμμετοχές του συνθέτη, θα πρέπει να σταθούμε και σε άλλες παρουσίες του κατά καιρούς. Για παράδειγμα, το 2008 είχε συμμετοχή στον προσωπικό δίσκο του Μανώλη Μητσιά "Ένα τσιγάρο κι ένας ψεύτης" με το ομότιτλο τραγούδι.