Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Λίνος Κόκοτος: Νάταν η ζωή τραγούδι (1983)

Μετά την μεγάλη απήχηση του δίσκου "Το θαλασσινό τριφύλλι" (1972) ο Λίνος Κόκοτος διέκοψε τη γόνιμη συνεργασία του με τη Lyra και πέρασε στη στέγη της Columbia, όπου κατά την τετραετία 1975-1978 κατέθεσε δύο πολύ ενδιαφέροντες κύκλους τραγουδιών ("Αποχαιρετισμός", "Τα αντιπολεμικά"), καθώς κι έναν παιδικό δίσκο ("Το όνειρο και οι περιπέτειες του Τζιτζιρή")
Ακολούθησε το κενό μιας πενταετίας, ώσπου το 1983 ο συνθέτης επανήλθε και πάλι στο οικείο περιβάλλον της Lyra με μια καινούργια δουλειά που σήμανε και την επάνοδο στο παλιό "νεοκυματικό" του ύφος. 
Πράγματι τα δώδεκα τραγούδια του κύκλου "Νάταν η ζωή τραγούδι" θύμιζαν έντονα την πρώτη περίοδο του συνθέτη, όταν άλλωστε μας έδωσε και τα πιο όμορφα τραγούδια του, είτε σκόρπια στις 45 στροφές, είτε στους πρώτους προσωπικούς του δίσκους ("Οι ώρες", "Ο κήπος")
Καλοζυγισμένα ζεϊμπέκικα και τρυφερές μελωδικές μπαλάντες κυριαρχούν στο ύφος αυτού του υλικού. Οι στίχοι ανήκουν σε δοκιμασμένους στιχουργούς, όπως ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Δημήτρης Χριστοδούλου, ο Άκος Δασκαλόπουλος, ο Γιάννης Νεγρεπόντης και η Βαρβάρα Τσιμπούλη, ενώ ένα τραγούδι υπογράφει ο καινούργιος ακόμη τότε Κώστας Τριπολίτης κι αλλο ένα ο Γιώργος Σκλάβος.
Τα τραγούδια ερμηνεύονται πολύ ταιριαστά με το ύφος τους από την άφθαρτη φωνή της Πόπης Αστεριάδη και τη ρωμαλέα αρρενωπή φωνή του Κώστα Λεοντίδη. Συμμετέχει επίσης η Γλυκερία, η οποία ωστόσο μου φαίνεται μάλλον εκτός κλίματος και άσχημα ηχογραφημένη, καθώς βγάζει μια τσιριχτή φωνή που ενοχλεί ιδιαίτερα. Είναι το μοναδικό αρνητικό στοιχείο ενός, κατά τα άλλα, πολύ συμπαθητικού δίσκου.

(c) LP/CD | Lyra | 1983 | Πηγή: d58



Δεν υπάρχουν σχόλια: