Η δεκαετία του '70 αποδείχθηκε η τελευταία περίοδος στη σύντομη ζωή του Νίκου Ξυλούρη, του μεγάλου βάρδου της Κρήτης, αλλά και η πιο σημαντική της λαμπρής διαδρομής του στο ελληνικό τραγούδι. Ήταν η περίοδος που επιχείρησε το μεγάλο άλμα προς το "έντεχνο" τραγούδι με την αρχική καθοδήγηση του Γιάννη Μαρκόπουλου και τη συμπόρευσή του αργότερα με άλλους εκλεκτούς δημιουργούς, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Χριστόδουλος Χάλαρης, ο Ηλίας Ανδριόπουλος και ο Λουκάς Θάνος.
Η γόνιμη θητεία του Νίκου Ξυλούρη στο πεδίο του "έντεχνου" τραγουδιού ωστόσο σημαδεύτηκε κι από μια ακόμη συνεργασία με έναν καταξιωμένο συνθέτη από την εποχή του Νέου Κύματος που δοκίμαζε με μεγάλη επιτυχία τις δυνάμεις του στο νέο ύφος του ελληνικού τραγουδιού. Αναφέρομαι βέβαια στον Λίνο Κόκοτο που ήδη μας είχε δώσει δύο σπουδαίους "έντεχνους" κύκλους τραγουδιών, πρώτα το "Θαλασσινό τριφύλλι" (1972) σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και λίγο αργότερα τον "Αποχαιρετισμό" (1975) σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Ο συνθέτης είχε πρωτογνωρίσει τον Ξυλούρη το 1970, όταν εμφανιζόταν στη μπουάτ Απανεμιά της Πλάκας, ενώ του άφησε βαθιά εντύπωση η παρουσία του στην παράσταση "Το μεγάλο μας τσίρκο" (1973), όπου βρήκε ότι ο τραγουδιστής "λειτουργούσε με διονυσιακό τρόπο, έλαμπε κι ακτινοβολούσε ολόκληρος στη σκηνή καθηλώνοντας τους θεατές". Κι έτσι γεννήθηκε μέσα του η επιθυμία να συνεργαστεί και ο ίδιος μαζί του, πράγμα που τελικά συνέβη το 1978 με τον κύκλο τραγουδιών "Τα αντιπολεμικά".
Ο κύκλος βασίζεται στους ρωμαλέους στίχους του ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου και ο συνθέτης έγραψε τραγούδια που μάλλον βρίσκονται μακριά από το προσωπικό του μελωδικό ύφος, προκειμένου να προσαρμοστούν στο ερμηνευτικό ύφος του τραγουδιστή. Το αποτέλεσμα είναι κατώτερο των προσδοκιών μας για τον συνθέτη, αλλά μάλλον κατάλληλο για τον μεγάλο ερμηνευτή που υποστηρίζει φιλότιμα και αποτελεσματικά το υλικό. Ξεχώρισαν κι ακούστηκαν παραπάνω τα τραγούδια: "Γεννήθηκα σε μια στιγμή" και "Ο μικρός στρατιώτης", αν και όλα κινούνται στην ίδια πάνω κάτω γραμμή πατώντας σε αβανταδόρικους λαϊκούς ρυθμούς.
(c) CD | EMI Columbia | 1978 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου