Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Γιάννης Καλατζής: Τραγούδια από τις 45 στροφές (1996)

Τον χάσαμε το καλοκαίρι του 2017. Ήταν από τους πιο αγαπημένους τραγουδιστές της δεκαετίας του '70. Η σύντομη καριέρα του Γιάννη Καλατζή συμπίπτει σχεδόν με τα χρόνια της Επταετίας! Μετά τη μεταπολίτευση πήρε την κατηφόρα, έπεσε στα χέρια του Καρβέλα και την κοπάνησε για τη ...Χονολουλού!
Γνωστά πράγματα: Τραγούδησε μερικούς από τους καλύτερους Έλληνες συνθέτες τραγουδιών, όπως ο Μάνος Λοΐζος κι Σταύρος Κουγιουμτζής. Γνώρισε την καθολική αποδοχή μέσα από τα μεγάλα σουξέ που του έγραψε ο Γιώργος Κατσαρός ("Επιπόλαιος", "Κυρά Γιώργαινα", "Ο Σταμούλης ο λοχίας"). Τραγούδησε και Καλδάρα και Μητσάκη και Δερβενιώτη και Σέμπο και Πλέσσα και Σπανό και Δημητρίου. Όλα αυτά συμπυκνωμένα σχεδόν σε μια πενταετία. Μόνο ο Πουλόπουλος μπορεί να συγκριθεί μαζί του στην παραγωγή τόσο μεγάλων σουξέ σε τόσο σύντομο διάστημα.
Από το 1968 που εντάχθηκε στο δυναμικό της Minos, μέχρι το 1981 ηχογράφησε συνολικά δέκα προσωπικούς δίσκους, σχεδόν ένα κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πολύ σημαντικές δουλειές των παραπάνω συνθετών. Οι καλύτερες συμμετοχές του περιέχονται στους δίσκους: "Ο σταθμός" του Μάνου Λοΐζου (1968), "Θαλασσογραφίες" του Μάνου Λοΐζου (1970), "Όταν ανθίζουν πασχαλιές" του Σταύρου Κουγιουμτζή (1971), "Ο Σταμούλης ο λοχίας" (1971) του Γιώργου Κατσαρού, "Να 'χαμε, τι να 'χαμε" του Μάνου Λοΐζου (1972), "Δεκατρείς περιπτώσεις" του Γιώργου Κατσαρού (1974), "Οδός Αριστοτέλους" του Γιάννη Σπανού (1974), "Ω, τι κόσμος μπαμπά" του Βασίλη Δημητρίου (1974).
Στο περιθώριο όλων αυτών των δίσκων κυκλοφόρησαν και κάμποσα τραγούδια σε δισκάκια 45 στροφών που δεν περιλήφθηκαν ποτέ σε μεγάλους δίσκους. Μερικά από αυτά τα 45άρια συγκέντρωσε η Minos το 1996 και τα κυκλοφόρησε στην πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή που σας παρουσιάζω. Περιέχονται συνολικά 18 τραγούδια, τα περισσότερα άγνωστα ή ελάχιστα ακουσμένα, ηχογραφημένα στο διάστημα 1969-1973. Τα υπογράφουν γνωστοί λαϊκοί συνθέτες, όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Θόδωρος Δερβενιώτης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, ο Γιώργος Κατσαρός και ο Λυκούργος Μαρκέας
Πρέπει να επισημάνω ότι δυστυχώς χάθηκε άλλη μια ευκαιρία για μια ολοκληρωμένη έκδοση, αφού έμειναν απέξω 7-8 μόλις τραγούδια των 45 στροφών που άνετα χωρούσαν στη συλλογή, αν υπολογίσουμε ότι λογικά τρία τραγούδια ("Ετσι είναι η ζωή παππούλη", "Χάθηκες χαρά μου", "Αγιά Λεούσα") θα μπορούσαν να λείπουν από την έκδοση, γιατί είχαν ήδη συμπεριληφθεί και σε κανονικούς δίσκους 33 στροφών.


(c) CD | Minos-EMI | 1996 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: