Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Μανώλης Μητσιάς: Τραγούδια από τις 45 στροφές (1998)

Ο Μανώλης Μητσιάς βέβαια δε χρειάζεται τις δικές μου συστάσεις, καθώς είναι σίγουρα ένας από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες ερμηνευτές με κολοσσιαίο ρεπερτόριο και μεγάλες συνεργασίες μέσα σε μια ζηλευτή διαδρομή που υπερβαίνει ήδη τον μισό αιώνα! Και μόνον ότι υπήρξε ο εκλεκτός λαϊκός ερμηνευτής του Μάνου Χατζιδάκι αποτελεί τον μεγαλύτερο τίτλο τιμής του. 
Να θυμίσω απλώς ότι ξεκίνησε το το 1968 με δύο τραγούδια του Ανδρέα Πρέζα, ενώ αμέσως μετά εκτοξεύτηκε στην κορυφή με την "Ελευσίνα" του Δήμου Μούτση. Οι πρώτες του συμμετοχές στις 33 στροφές σημειώθηκαν το 1970 με τους δίσκους "Το Σαββατόβραδο" του Γιάννη Σπανού και "Η πόλη μας" του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Μέσα στη δεκαετία του '70 έχτισε ένα δυνατό ρεπερτόριο πλάι στους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Δήμος Μούτσης, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Χρήστος Λεοντής, ο Άκης Πάνου, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Λίνος Κόκοτος και άλλοι.
Παράλληλα με την επίσημη και πλούσια δισκογραφία του Μανώλη Μητσιά, κατά το διάστημα 1969-1974 είχαν κυκλοφορήσει και αρκετά σκόρπια τραγούδια του σε δίσκους 45 στροφών. Δεκαοκτώ τέτοια τραγούδια συγκεντρώθηκαν σ' αυτήν εδώ τη θαυμάσια συλλογή του 1998 που εντάσσεται στη μεγάλη σειρά "Τραγούδια από τις 45 στροφές" της MINOS-EMI με υλικό κατά κανόνα ανέκδοτο ως τότε σε ψηφιακή μορφή. Στη συλλογή περιλαμβάνονται κάποια τραγούδια που ακούστηκαν κάπως στον καιρό τους, αλλά τα περισσότερα πέρασαν μάλλον απαρατήρητα και γρήγορα ξεχάστηκαν. 
Κι όμως, ανάμεσα σ' αυτά τα ξεχασμένα τραγούδια υπάρχουν αρκετά μικρά διαμάντια γραμμένα από γνωστούς κι άγνωστους δημιουργούς. Οπωσδήποτε αξίζει να προσέξουμε δυο τραγούδια ("Μαζί σου να την πάρεις δεν μπορείς", "Απόψε τα μεσάνυχτα") που υπογράφονται από την Ελένη Καραΐνδρου στις πρώτες πρώτες συνθετικές της απόπειρες σε ύφος λαϊκότροπο, εντελώς μακριά από το ύφος που διακρίνει το κινηματογραφικό της έργο. Υπάρχουν επίσης τραγούδια του Βασίλη Δημητρίου, του Γιάννη Σπανού, του Λουκιανού Κηλαηδόνη, του Ανδρέα Πρέζα (δυστυχώς όχι τα δύο πρώτα του), του Αντώνη Κατινάρη και μερικών ακόμη άσημων δημιουργών. Και μαζί ένα παλιότερο του Βασίλη Τσιτσάνη σε επανεκτέλεση. 


(c) CD | Minos-EMI | 1998 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: