Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Νίκος Ξυλούρης: Τα Ξυλουρέικα (1978)

Αφού λοιπόν την προηγούμενη χρονιά ο Νίκος Ξυλούρης επανήλθε εν μέρει στα γνώριμα μουσικά του μονοπάτια με το δίσκο "Τα ερωτικά", το 1978 αποφάσισε να ηχογραφήσει έναν νέο - ολοκληρωμένο αυτή τη φορά - κύκλο παραδοσιακών τραγουδιών που κυκλοφόρησε παράλληλα με τον "έντεχνο" κύκλο "Τα αντιπολεμικά" του Λίνου Κόκοτου, ενώ ήδη είχε έτοιμο και το "Σάλπισμα" του Λουκά Θάνου που τελικά θα αποτελέσει και το κύκνειο άσμα του.
Ο δίσκος πήρε το χαρακτηριστικό τίτλο "Τα Ξυλουρέικα", μιας και όλα τα τραγούδια, δέκα συνολικά μαζί με ένα οργανικό, υπογράφονται από τον ίδιο τον Νίκο Ξυλούρη, χωρίς βέβαια να τα έχει συνθέσει αυτός, όπως συμβαίνει κατά πάγια τακτική με το παραδοσιακό υλικό που πρώτος ανασύρει κάποιος καλλιτέχνης από τη λήθη. Τα ερμηνεύει φυσικά ο ίδιος, ενώ σε ένα τραγούδι συμμετέχει η Κατερίνα Σκορδαλάκη. Οι στίχοι του τραγουδιού "Μπέρδε και μπερδέ" ανηκουν στον Ερρίκο Θαλασσινό
Ο μεγάλος βάρδος εδώ βρίσκεται στο προνομιακό του πεδίο και μας δίνει δυνατές ερμηνείες που έμελλε να είναι και οι στερνές του, αφού την ίδια εποχή διαγνώστηκε η μοιραία αρρώστια που δυο χρόνια αργότερα θα του κόψει τόσο πρόωρα το νήμα της ζωής.

(c) CD | EMI Columbia | 1978 | Πηγή: d58


Κι εδώ το κείμενο της παλιότερης παρουσίασης του δίσκου (28/9/2019):

Ο τελευταίος χρονικά "κρητικός" δίσκος του Νίκου Ξυλούρη φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο "Τα Ξυλουρέικα" κι εκδόθηκε από την Columbia το 1978.

Πρέπει να επισημάνω εδώ ότι το 1978 αποτελεί το τελευταίο μεγάλο ορόσημο στη μουσική διαδρομή του μεγάλου ερμηνευτή. Είναι η χρονιά που εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματα της μοιραίας ασθένειας που θα τον οδηγήσει στο θάνατο λίγους μήνες αργότερα (Φεβρουάριος του 1980) κι ενώ ήδη ηχογραφούσε έναν δίσκο με τον Σταύρο Ξαρχάκο, ο οποίος όμως τελικά θα εκδοθεί μεταθανάτια ("Ο Δείπνος ο Μυστικός", 1984). Μέσα στο 1978 όμως σημειώθηκαν απανωτές κυκλοφορίες δίσκων του Νίκου Ξυλούρη! Για την ακρίβεια, εκδόθηκαν συνολικά τέσσερις προσωπικοί του δίσκοι! Από αυτούς μόνο ο ένας ("14 Χρυσές επιτυχίες") είχε παλιότερο υλικό, ενώ οι άλλοι τρεις είχαν καινούργιο. Βέβαια ο κύκλος τραγουδιών "Σάλπισμα" του Λουκά Θάνου είχε ηχογραφηθεί λίγο νωρίτερα, αλλά τελικά εκδόθηκε αυτή τη χρονιά, ενώ παράλληλα σχεδόν εκδόθηκε και ο δίσκος "Τα αντιπολεμικά" του Λίνου Κόκοτου. Και μαζί με όλα αυτά είχαμε και τα "Ξυλουρέικα"!!!
Όπως ήρθαν λοιπόν τα πράγματα, ο τελευταίος αυτός δίσκος αποτελεί τον ύστατο φόρο τιμής του μεγάλου ερμηνευτή στη μουσική και τα τραγούδια του τόπου του, στα οποία πάντοτε έδινε το προβάδισμα όσο κι αν στο μεταξύ είχε βρεθεί σε άλλα κατατόπια υπηρετώντας με λαμπρά αποτελέσματα το πεδίο του "έντεχνου" τραγουδιού. Εδώ λοιπόν συγκέντρωσε και ερμήνευσε με τον δικό του αξεπέραστο τρόπο ένδεκα κρητικούς σκοπούς, μεταξύ των οποίων οι δύο δίνονται σε οργανική μορφή, ενώ ένα τραγούδι ("Κράτα καλό λογαριασμό") το ερμηνεύει η Κατερίνα Σκορδαλάκη. Όλα τα κομμάτια τυπικά υπογράφονται μουσικά και στιχουργικά από τον Νίκο Ξυλούρη, εκτός από το "Μπέρδε και μπέρδε" που έχει στίχους του Ερρίκου Θαλασσινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: