Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Της εξορίας... (1976)

Έχοντας ήδη συνεργαστεί με τον καινούργιο τότε τραγουδιστή Βασίλη Παπακωνσταντίνου σε δύο προηγούμενες δισκογραφικές του καταθέσεις ("Προδομένος Λαός", 1974, "Ο Εχθρός Λαός", 1975) ο Μίκης Θεοδωράκης αποφάσισε να του εμπιστευτεί τον ολοκληρωμένο κύκλο "Της Εξορίας" που κυκλοφόρησε το 1976. 
Στην πραγματικότητα ο συγκεκριμένος κύκλος αποτελεί μια συλλογή σκόρπιων συνθέσεων που χρονολογούνται σε διάστημα πάνω από 30 χρόνων (1943-1975). Τα περισσότερα πάντως γράφτηκαν στη διετία 1973-1975. Πρόκειται για τραγούδια που κλείνουνε μέσα τους όλη την τραγική εμπειρία του τόπου από τα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου μέχρι την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος περιγράφοντας με αδρά χρώματα τις σκληρές περιπέτειες των εξορίστων. Ωστόσο μέσα από τη σκοτεινή αυτή ατμόσφαιρα αναβλύζουν σημάδια αισιοδοξίας για ένα καλύτερο μέλλον.
Ο συνθέτης συνεργάστηκε με γνώριμους ποιητές και συνοδοιπόρους του στην πολυκύμαντη προσωπική του διαδρομή, όπως ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Γιάννης Νεγρεπόντης, ο Τάσος Λειβαδίτης και ο Πάνος Λαμψίδης. Ο ίδιος ο Μίκης έγραψε τους στίχους σε τρία τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και η συγκινητική ελεγεία για τον αγωνιστή Σωτήρη Πέτρουλα (1943-1965). Η ερμηνεία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το ύφος και το κλίμα των τραγουδιών.
Επισημαίνω ότι η remaster ψηφιακή επανέκδοση του δίσκου το 2006 περιλαμβάνει ως bonus μια ανέκδοτη ηχογράφηση του τραγουδιού "Αρνιέμαι" (στίχοι Ιάκωβου Καμπανέλλη), που γράφτηκε και ακούστηκε στη θεατρική παράσταση "Ο Εχθρός Λαός"

(c) LP | Minos | 1976 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: