Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Antonio Chincoa, Κώστας Καρυωτάκης: Τραγούδια του έρωτα και του θανάτου (2007)

Ο Antonio Chincoa είναι ένας σύγχρονος τραγουδοποιός ισπανικής καταγωγής που ζει στην Ελλάδα, χωρίς πάντως να γνωρίζω περισσότερα πράγματα για την περίπτωσή του, πέρα από μια πολύ ενδιαφέρουσα συνθετική του εργασία πάνω στον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη (1896-1928).
Το 2007 λοιπόν από την culturmusic.gr σε διανομή από την εταιρία Καθρέφτης κυκλοφόρησε ο κύκλος μελοποιημένων ποιημάτων "Τραγούδια του έρωτα και του θανάτου". Θυμάμαι μάλιστα όταν πρωτοείδα εκείνο τον καιρό τον συγκεκριμένο τίτλο με το όνομα του άγνωστου συνθέτη, η πρώτη μου σκέψη πήγε στον μεγάλο Ισπανό ποιητή Federico Garcia Lorca, με το εμβληματικό και τόσο δημοφιλές στην Ελλάδα έργο του οποίου θα ήταν απόλυτα ταιριαστός ένας τέτοιος τίτλος τραγουδιών*. Ωστόσο εδώ έχουμε να κάνουμε με τον Έλληνα ποιητή της πρώτης μεσοπολεμικής περιόδου Κώστα Καρυωτάκη, τον σπουδαίο αυτό δημιουργό που όλο το έργο του ήταν συνυφασμένο με τον ανεκπλήρωτο έρωτα και την έμμονη ιδέα του θανάτου.
Ο Antonio Chincoa λοιπόν συνέθεσε εννέα όμορφες μπαλάντες με λυρικά χρώματα και ισπανικές πινελιές με βασικό όργανο την κιθάρα και λιτή οργανική συνοδεία που επιμελήθηκε ο Τάσος Καλαϊτζής. Ο ίδιος ο συνθέτης ερμηνεύει με ευαισθησία τα τραγούδια του στην ελληνική γλώσσα. 
Όμορφη δουλειά που κοσμείται από ζωγραφικούς πίνακες της Margarita Barros. Πέρασε εντελώς απαρατήρητη, αλλά αξίζει τον κόπο να την προσέξουμε.

* Άλλωστε το 1983 είχε κυκλοφορήσει ο κύκλος τραγουδιών του Λόρκα "Του έρωτα και του πάθους" με μουσική επιμέλεια Νίκου Μαμαγκάκη και ερμηνεία Νένας Βενετσάνου.

(c) CD | culturmusic.gr/Καθρέφτης | 2007 | Πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: