Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Θάνος Μικρούτσικος, Νίκος Καββαδίας: Γραμμές των οριζόντων (1991)

Η σχέση του Θάνου Μικρούτσικου με τον ποιητή Νίκο Καββαδία (1910-1975) υπήρξε αναμφισβήτητα μια σχέση ζωής, καθώς ο συνθέτης πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό τη γνωριμία του ελληνικού κοινού με το έργο του ποιητή χάρις στην κλασική μελοποίηση μιας πρώτης σειράς ποιημάτων του για το δίσκο "Ο Σταυρός του Νότου" (1979), ενώ κατά καιρούς επανερχόταν στον αγαπημένο του ποιητή με σποραδικές μελοποιήσεις, ώσπου το 1991 μας έδωσε έναν δεύτερο ολοκληρωμένο μελοποιημένο κύκλο ποιημάτων του Καββαδία με τίτλο "Γραμμές των Οριζόντων"
Πρόκειται για εξαιρετική δουλειά υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, η οποία - κατά τη γνώμη μου - δικαιούται να περιλαμβάνεται ανάμεσα στα 4-5 σημαντικότερα έργα του συνθέτη! Και λίγο πιο αιρετικά, θα έλεγα ότι αυτή η δουλειά ξεπερνάει το "Σταυρό του Νότου" τόσο σε επίπεδο μελοποιητικού ενδιαφέροντος, όσο και σε επίπεδο ενορχήστρωσης, αλλά και ερμηνείας. Αν ο παλιός δίσκος είχε γίνει αρχικά δεκτός με πολλές επιφυλάξεις - αδικαιολόγητες βέβαια, όπως κατέδειξε ο χρόνος - αυτή εδώ η δουλειά εύκολα παραμερίζει κάθε επιφύλαξη και λειτουργεί άμεσα με το πρώτο κιόλας άκουσμα. 
Ένα μέρος του υλικού είναι το ίδιο με αυτό του παλιού δίσκου, φρεσκαρισμένο όμως με νέα ενορχήστρωση και καινούργιες ερμηνευτικές προσεγγίσεις. Το πρωτότυπο υλικό είναι εξαιρετικό και τόσο ερεθιστικό, που επαναφέρει εκ νέου στο προσκήνιο το ενδιαφέρον για τον ποιητή. Θεωρώ δύο τραγούδια πως κατέχουν την κορυφαία θέση: Το "Λύχνος του Αλαδδίνου" και "Οι επτά νάνοι του S/S Cyrenia". Αυτό το δεύτερο το ερμήνευσε υπέροχα λίγα χρόνια νωρίτερα η Χαρούλα Αλεξίου σε πρώτη εκτέλεση, αλλά η ερμηνεία εδώ του ίδιου του συνθέτη νομίζω πως απογειώνει το κομμάτι και το κάνει ένα από τα πιο δυνατά τραγούδια που έγραψε ποτέ ο Θάνος. Εξίσου εντυπωσιακές κι εμπλουτισμένες ενορχηστρωτικά με έντονα αυτοσχεδιαστικά στοιχεία είναι οι επανεκτελέσεις των τραγουδιών "Kuro Siwo" και "Ένα μαχαίρι" πάλι από τον ίδιο τον συνθέτη. Τα υπόλοιπα τραγούδια ερμηνεύουν ο Γιώργος Νταλάρας, οι αδελφοί Κατσιμίχα και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος συμμετείχε και στον "Σταυρό του Νότου".

Κι ένα πικρόχολο υστερόγραφο: 

Θα ήμουν πολύ ευτυχής, αν στο δίσκο δε συμμετείχε ο Νταλάρας! Όχι, δεν ανήκω γενικώς στο αντινταλαρικό στρατόπεδο, ίσα ίσα που θεωρώ μέγιστο ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα, ωστόσο εδώ μου φαίνεται πως η παρουσία του δε δένει με το υπόλοιπο σύνολο και αδυνατίζει αρκετά τα τραγούδια που κλήθηκε να ερμηνεύσει...

(c) 2LP | Minos | 1991 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: