Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Μαίρη Λω: Τραγούδια από τις 45 στροφές (1997)

Η Μαίρη Λω, κατά κόσμον Μαρία Μαντωνανάκη, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1930, εν ζωή ακόμα, σύζυγος του "ελαφρού" συνθέτη Νίκυ Γιάκοβλεφ, τραγούδια του οποίου ερμήνευσε κυρίως στην εικοσάχρονη καριέρα της. Υπέροχη φωνή που έχει αποτυπωθεί ανεξίτηλα στα μύχια της συλλογικής μας ευαισθησίας με την αξεπέραστη ερμηνεία της στο αγέραστο αριστούργημα του Μάνου Χατζιδάκι "Μην τον ρωτάς τον ουρανό" (1959).
Στη δισκογραφία πρωτοεμφανίστηκε λίγο μετά τον πόλεμο, ενώ η πρώτη της επιτυχία σημειώθηκε το 1948 με το κινηματογραφικό τραγούδι "Καπετάνιε, καπετάνιε, χαμογέλα" από την ταινία "Άννα Ροδίτη". Το 1960 κέρδισε το 3ο βραβείο στο δεύτερο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Αθήνας (λίγο πριν μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη) με το τρυφερό "Καλή αντάμωση" του Νίκυ Γιάκοβλεφ.
Το αφιέρωμα της Columbia στη Μαίρη Λω από τη μεγάλη σειρά "Τραγούδια από τις 45 στροφές" εκδόθηκε το 1997 και περιλαμβάνει δεκαοκτώ σκόρπια και σχεδόν ξεχασμένα τραγούδια της αγαπημένης ερμηνεύτριας από δίσκους 45 στροφών της διετίας 1961-1962, τα περισσότερα σε μουσική του Νίκυ Γιάκοβλεφ μαζί με συνθέσεις του Ανδρέα Χατζηαποστόλου και του Γιώργου Μαλλίδη, αλλά παραδόξως χωρίς το αριστούργημα του Μάνου Χατζιδάκι.

(c) CD | Minos-EMI | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: