Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Βίκυ Μοσχολιού: Τραγούδια από τις 45 στροφές (1996)

Η Βίκυ Μοσχολιού (1943-2005) είναι χωρίς αμφιβολία η κορυφαία ελληνίδα ερμηνεύτρια της δεκαετίας του '60 με μεγάλη ωστόσο καριέρα και στις επόμενες δύο δεκαετίες και με συνεργασίες που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα του ελληνικού πενταγράμμου. Με μια μεγάλη εξαίρεση: Δεν κατάφερε ποτέ να συνεργαστεί με τον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος πάντως επανειλημμένα είχε εκφράσει το θαυμασμό του για το ξεχωριστό φωνητικό της μέταλλο.
Παρόλο που γενικά πιστεύεται ότι ήταν ο Σταύρος Ξαρχάκος που την έβγαλε πρώτος στο τραγούδι το 1964 με το εμβληματικό "Χάθηκε το φεγγάρι" από την ταινία "Λόλα", στην πραγματικότητα το πρώτο της φανέρωμα σημειώθηκε το 1962 με το λαϊκό τραγούδι "Να 'ξερες πόσο πόνεσα" του Σταύρου Τζουανάκου, για ν' ακολουθήσουν κάμποσες άλλες ηχογραφήσεις λαϊκών τραγουδιών, μέχρι να την ανακαλύψουν οι "έντεχνοι" συνθέτες και να διαγράψει από τα μέσα του '60 και μετά μια συγκλονιστική πορεία με ασυναγώνιστο ρεπερτόριο.
Το 1996 από τη Minos-EMI κυκλοφόρησε το πρώτο από τα δύο αφιερώματα της εταιρίας στις σκόρπιες ηχογραφήσεις της Βίκυς Μοσχολιού από δίσκους 45 στροφών στο πλαίσιο της μεγάλης σειράς "Τραγούδια από τις 45 στροφές" συγκεντρώνοντας πολλά άγνωστα τραγούδια, τα οποία δεν είχαν ως τότε εκδοθεί ποτέ σε ψηφιακή μορφή. 
Στο δίσκο περιλήφθηκαν δεκαοκτώ τέτοιες στιγμές που είχαν αρχικά κυκλοφορήσει στο διάστημα 1964-1970, στο περιθώριο της συμμετοχής της ερμηνεύτριας σε μεγάλες δουλειές σημαντικών συνθετών, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Δήμος Μούτσης και άλλοι. Τα υπογράφουν γνωστοί συνθέτες του αυθεντικού λαϊκού τραγουδιού, όπως: Απόστολος Καλδάρας, Γιάννης Καραμπεσίνης, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Ζαχαρίας Δελμούζος, Κώστας Παπαδόπουλος, αλλά και του λεγόμενου "έντεχνου" που είχε αρχίσει να κυριαρχεί (Μίμης Πλέσσας, Βαγγέλης Πιτσιλαδής). Με εξαίρεση το υπέροχο "Εγώ θα ζω με τ' όνειρο" του Καλδάρα, όλα τα υπόλοιπα τραγούδια είναι μάλλον άγνωστα. Πάντως όλα ακούγονται με ενδιαφέρον και ίσως για κάποιους να αναριπίζουν μνήμες από τα παλιά...


(c) CD | Minos-EMI | 1996 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: