Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Γιάννης Ζουγανέλης & Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Ατρείδες (1980)

Το 1980 από τη Minos κυκλοφόρησε ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων δίσκος με μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη για την παράσταση "Ατρείδες" που ανέβηκε τον Σεπτέμβρη του 1979 από το Θέατρο Έρευνας σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ποταμίτη.
Επρόκειτο για ένα κείμενο του Κ.Χ. Μύρη βασισμένο στον μυκηναϊκό μυθολογικό κύκλο και ειδικότερα στο μύθο των Ατρειδών σε μια μορφή διακειμενική με υλικό αντλημένο από τα σωζόμενα κείμενα των τριών τραγικών ποιητών που έχουν κοινή αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα. Ειδικότερα, χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από την τριλογία "Ορέστεια" του Αισχύλου, από την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, από τις δυο "Ιφιγένειες" και τον "Ορέστη" του Ευριπίδη. Το έργο ήταν διαρθρωμένο σε πεζά μέρη (επεισόδια) και εμβόλιμα χορικά, τα οποία μελοποίησε ο συνθέτης.
Ερμηνευτής του έργου ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εκείνη την εποχή έψαχνε ακόμη τον προσανατολισμό του έχοντας ήδη καταθέσει τέσσερις προσωπικούς δίσκους ("Τα αγροτικά", "Της εξορίας", "Βασίλης Παπακωνσταντίνου", "Αρμενία"), αλλά και κάποιες ηχηρές συμμετοχές ("Προδομένος λαός", "Ο εχθρός λαός", "Τραγούδια του δρόμου", "Ο Σταυρός του Νότου"). Με τον Ζουγανέλη ο τραγουδιστής θα συνεχίσει να συνεργάζεται και τα επόμενα χρόνια.
Να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη θεατρική παράσταση μεταδόθηκε και από τη σειρά της ΕΡΤ Το Θέατρο της Δευτέρας και διανεμήθηκε σε μορφή dvd από το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση.

(c) LP | Minos | 1980 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: