Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Δημήτρης Ευσταθίου: Τραγούδια από τις 45 στροφές (1996)

Ο Δημήτρης Ευσταθίου (1923-1996) ήταν ένας τραγουδιστής του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού με πολύ ιδιαίτερο φωνητικό χρωματισμό. Στο πάλκο πρωτοεμφανίστηκε το 1950, αλλά στη δισκογραφία μόλις το 1964 με το τραγούδι "Μπεγλέρι και μαχαίρι", για να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια πολλές ηχογραφήσεις στις 45 στροφές, ενώ η μεγάλη του στιγμή ήρθε όταν ηχογράφησε δυο όμορφα "έντεχνα" χασάπικα του Μάνου Λοΐζου ("Ένας πλάι στον άλλο", "Η δουλειά κάνει τους άντρες"), από τα οποία μάλιστα το δεύτερο εντάχθηκε και στο δίσκο "Ο σταθμός" (1968) του συνθέτη και τα οποία έκαναν ευρύτερα γνωστό τον τραγουδιστή. 
Από τις πολυάριθμες σκόρπιες ηχογραφήσεις του σημαντική επιτυχία σημείωσε το ορθόδοξο χασάπικο "Στου Χαροκόπου και στην Καλλιθέα" του Βασίλη Βασιλειάδη.
Το αφιέρωμα της Columbia στο πλαίσιο της μεγάλης σειράς "Τραγούδια από τις 45 στροφές" που εκδόθηκε το 1996 περιλαμβάνει είκοσι σκόρπιες ηχογραφήσεις του Δημήτρη Ευσταθίου από τη δεκαετία του '60 με συνθέσεις των Μάρκου Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη, Κώστα Καπλάνη, Θόδωρου Δερβενιώτη, Μπάμπη Μπακάλη, Γιώργου Μπουφλουζέλη και Βασίλη Βασιλειάδη, μαζί φυσικά με τα δυο τραγούδια του Μάνου Λοΐζου.
Στις δεύτερες φωνές ακούγονται η Λίτσα Διαμάντη, ο Μάνος Παπαδάκης, η Χαρούλα Λαμπράκη, η Ρένα Βιολάντη και άλλοι.

(c) CD | ΜΙΝΟΣ-EMI | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: