Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Τζένη Βάνου: Τραγούδια από τις 45 στροφές (1997)

Για τη σπουδαία ερμηνεύτρια του ελαφρού και ελαφρολαϊκού τραγουδιού Τζένη Βάνου τα έχουμε ήδη πει αρκετές φορές μέσα από την προσωπική δισκογραφία της στα χρόνια του '70, αν και η φωνητική της ακμή μάλλον θα πρέπει να εντοπιστεί στα πρώτα της χρόνια και κυρίως στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '60, όταν έχτισε ένα θαυμάσιο ρεπερτόριο στο χώρο του ελαφρού τραγουδιού στην όψιμη φάση του πλάι σε αρχιμάστορες του είδους, όπως ο Κώστας Γιαννίδης, ο Γιώργος Μουζάκης, ο Κώστας Καπνίσης, ο Αργύρης Κουνάδης, ο Ζακ Ιακωβίδης, ο Κώστας Κλάββας, ο Σπήλιος Μεντής και κυρίως ο Μίμης Πλέσσας που στάθηκε και ο μεγάλος της μέντορας για πολλά χρόνια.
Από εκείνα τα πρώτα της βήματα λοιπόν, τότε που ηχογραφούσε τραγούδια για τις 45 στροφές, προέρχεται το υλικό που συγκεντρώθηκε από την Columbia στη συγκεκριμένη συλλογή από τη μεγάλη σειρά "Τραγούδια από τις 45 στροφές". Έχουν καταγραφεί δεκαέξι λιγότερο γνωστά ή και εντελώς άγνωστα τραγούδια του ελαφρού ρεπερτορίου ηχογραφημένα στο διάστημα 1961-1964 που γράφτηκαν από τους συνθέτες Γιώργο Μουζάκη, Μίμη Πλέσσα, Ζακ Ιακωβίδη και Γιώργο Μαλλίδη. Κύριο χαρακτηριστικό τους η έντονη μελωδική γραμμή και οι χαρούμενοι ρυθμοί σε ύφος λάτιν ή τζαζ.
Τα τραγούδια αυτά δεν είναι από τα γνωστά της ερμηνεύτριας, αρκετά ακούγονται πολύ ευχάριστα, αλλά και κάμποσα μετά βίας στέκονται σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο κι αυτό χάρις κυρίως στην εξαιρετική ερμηνεία της υπέροχης Τζένης Βάνου που τα υπερασπίζεται φιλότιμα και τελικά τα διασώζει, έστω κι αν τελικά ο αδυσώπητος χρόνος τα έχει καταδικάσει στη λήθη. Το πρόβλημα κυρίως εντοπίζεται στους στίχους που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι παιδαριώδεις, έστω κι αν φιγουράρουν οι υπογραφές ενός Κώστα Πρετεντέρη ή ενός Θάνου Σοφού. Βεβαίως αυτό δεν είναι απόλυτο, καθώς υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις, όπως το θαυμάσιο "Τις νύχτες μου μετρώ" του Μίμη Πλέσσα σε στίχους του Κώστα Κινδύνη, τραγούδι ηχογραφημένο το 1964, το μοναδικό με μπουζούκι στην ορχήστρα δείχνοντας κατά κάποιο τρόπο το δρόμο που επρόκειτο στη συνέχεια να ακολουθήσει ο σπουδαίος συνθέτης.

(c) CD | ΜΙΝΟS-EMI | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: