Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Σταμάτης Κόκοτας: Τραγούδια από τις 45 στροφές (1997)

Αθηναίος γέννημα θρέμμα ο Σταμάτης Κόκοτας, ήρθε στον κόσμο πριν από 85 χρόνια. Από τις αρχές του '60 μπήκε στο χώρο του τραγουδιού επαγγελματικά δουλεύοντας σε μια λαϊκή μπάντα στο Παρίσι, ενώ στα μέσα της ίδιας δεκαετίας άρχισε να ηχογραφεί τραγούδια στις 45 στροφές, μέχρι να τον ανακαλύψει ο Σταύρος Ξαρχάκος και να του εμπιστευτεί δυο υπέροχα τραγούδια στο δίσκο "Ένα Μεσημέρι" (1966). 
Η συνέχεια ήταν θριαμβευτική και οι συνεργασίες του με σημαντικούς συνθέτες της εποχής (Απόστολος Καλδάρας, Γιώργος Ζαμπέτας, Δήμος Μούτσης, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Χατζηνάσιος κ.ά.) τον εκτόξευσαν στην κορυφή της δημοφιλίας με δεκάδες κοσμαγάπητες επιτυχίες.
Η συλλογή που σας παρουσιάζω ανήκει στη χρυσή εποχή της ψηφιακής δισκογραφίας, όταν η εταιρία Minos-EMI λάνσαρε τη θαυμάσια σειρά υπό το γενικό τίτλο "Τραγούδια από τις 45 Στροφές", με ακυκλοφόρητο κατά κανόνα υλικό από το θησαυροφυλάκιο των 45 στροφών. 
Εδώ λοιπόν βρίσκουμε συγκεντρωμένα δεκαέξι "δεύτερα" τραγούδια του Σταμάτη Κόκοτα, όλα από 45άρια, ηχογραφημένα στο διάστημα 1965-1972. Το παλιότερο ("Ψιλή βροχή στα μάτια σου") είναι του Βασίλη Τσιτσάνη. Επιτυχία σημείωσαν κυρίως τα τραγούδια "Πρώτη μου φορά αγαπάω" του Απόστολου Καλδάρα, "Μια Δευτέρα, μια Τρίτη" του Γιάννη Σπανού και "Μελισσάκι" του Αντώνη Ρεπάνη. Αξιοπρόσεκτο το τραγουδάκι "Φανή" του Δήμου Μούτση με τους παιγνιώδεις στίχους του Νίκου Γκάτσου, καθώς και μια ...ροκ απόπειρα του Γρηγόρη Μπιθικώτση με το "Λαβ Στόρι"! Τα υπόλοιπα τραγούδια υπογράφουν οι: Γιώργος Ζαμπέτας, Βαγγέλης Πιτσιλαδής, Λάκης Καρνέζης και Αντώνης Κατινάρης.

(c) CD | Minos-EMI | 1997 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

blackpepper είπε...

Πολύ ωραία! Υπάρχει κι ακόμα ένα CD με τραγούδια από τις 45 στροφες που περιέχει κι ανέκδοτες ηχογραφήσεις με τα playback από την "Επιστροφή" του Χατζιδακι