Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Στάμος Σέμσης, Έλλη Πασπαλά: Το νησί των Λωτοφάγων (1990)

Ο Στάμος Σέμσης και η Έλλη Πασπαλά πρωτοσυναντήθηκαν το 1989 στο δίσκο Cairo, την πρώτη προσωπική δουλειά του συνθέτη, όπου η εξαίρετη ερμηνεύτρια τραγούδησε το κομμάτι "Peter". Ένα χρόνο λοιπόν μετά αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια ολοκληρωμένη συνεργασία που κυκλοφόρησε το 1990 με τίτλο ο νησί των Λωτοφάγων". Ο γνωστός τραγουδοποιός Βασίλης Νικολαΐδης εδώ εμφανίζεται ως στιχουργός στα δέκα τραγούδια του δίσκου.
Ανάλαφροι και μοντέρνοι ηλεκτρο-πόπ ρυθμοί με πινελιές τζαζ και ροκ. Ο Στάμος Σέμσης αποκαλύπτει τη σπουδαία μελωδική του φλέβα που ακροβατεί - κάπως ριψοκίνδυνα ενίοτε - μεταξύ έντεχνου και ηλεκτρονικού ήχου. Εδώ η ισορροπία επιτυγχάνεται χάρις στη λεπτοδουλεμένη ενορχήστρωση και την εκφραστική επάρκεια της φωνής που τα ερμηνεύει. Η Πασπαλά δείχνει να βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον και αποδίδει με πολύ πειστική ακρίβεια τα τραγούδια.
Η στιχουργική του Νικολαΐδη είναι από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του δίσκου. Ευρηματικοί στίχοι με ερωτικό υπόβαθρο και πρωτότυπη έκφραση και θεματική. Ξεχωρίζω το θαυμάσιο τραγούδι "Βίοι Παράλληλοι", όπου βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους και οι τρεις βασικοί συντελεστές του δίσκου, συνθέτης, στιχουργός και ερμηνεύτρια.
Την ενορχήστρωση υπογράφει ο συνθέτης, ο οποίος παίζει και τα περισσότερα όργανα συνοδευόμενος απ' τον David Lynch στο σαξόφωνο, τον Πάνο Κατσιμίχα στη φυσαρμόνικα και τον Γιάννη Σπάθα στην ηλεκτρική κιθάρα.

(c) LP | AKTH | 1990 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: