Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Ελένη Καραΐνδρου: Τοπίο στην ομίχλη (1988, ανέκδοτο soundtrack)

Το 1988, στη μεγάλη συναυλία της στο Ηρώδειο, η Ελένη Καραΐνδρου παρουσίασε ζωντανά σε πρώτη μετάδοση τα βασικά θέματα (Adagio, Θέμα του ταξιδιού) που έγραψε την ίδια χρονιά για την ταινία "Τοπίο στην ομίχλη", τρίτη κατά σειρά συνεργασία της με τον μεγάλο σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο.
Η ταινία, βραβευμένη σε πολλά διεθνή φεστιβάλ (Βερολίνο, Βενετία, Σικάγο), βασίστηκε σε σενάριο του σκηνοθέτη και των συνεργατών του Θανάση Βαλτινού και Τονίνο Γκουέρα. Αφηγείται την ιστορία δυο παιδιών που αναζητώντας τον χαμένο τους πατέρα ψάχνουν απεγνωσμένα τον τρόπο να ταξιδέψουν στη Γερμανία, για να τον βρουν. Πρωταγωνιστούν τα παιδιά: Μιχάλης Ζέκε και Τάνια Παλαιολόγου. Μαζί τους μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών, όπως: Στράτος Τζώρτζογλου, Εύα Κοταμανίδου, Αλίκη Γεωργούλη, Βαγγέλης Καζάν, Βασίλης Κολοβός, Ηλίας Λογοθέτης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και Τάσος Παλαντζίδης.
Η Ελένη Καραΐνδρου έγραψε μια μουσική πλημμυρισμένη από λυρικά χρώματα που αποτυπώνει εύγλωττα την αγωνία και τη διάθεση φυγής των δύο παιδιών. Κορυφαία στιγμή το εξαίσιο Adagio που συμβολίζει την απεγνωσμένη αναζήτηση του χαμένου πατέρα, μια μελωδία που διατρέχει ολόκληρη την ταινία από την αρχή ως το φινάλε με μικρές παραλλαγές.
Το συγκεκριμένο soundtrack δεν εκδόθηκε ποτέ αυτοτελώς σε δίσκο, όπως οι άλλες κινηματογραφικές δουλειές της Καραΐνδρου, ίσως γιατί το υλικό είναι περιορισμένο και δεν μπορεί να καλύψει τα συμβατικά χρονικά όρια ενός δίσκου. Πάντως τα βασικά του θέματα έχουν συμπεριληφθεί σε κάποιους ξένους δίσκους, όπως το Music for Films (1991) της ECM ή εκδόσεις της Milan και Victor.

(c) Ανέκδοτο soundtrack | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: