Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Αλίκη Καγιαλόγλου: Τραγούδια από την Ισπανία & τη Λατινική Αμερική (1986)

Η Αλίκη Καγιαλόγλου ξεπήδησε μέσα από τη σπουδαία Χορωδία Τρικάλων της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου, στο δίσκο της οποίας "Πόλεμος και Ειρήνη" (1979) είχε την ευκαιρία να κάνει την πρώτη σόλο δισκογραφική της παρουσία, πριν ξεκινήσει μια πολύ αξιόλογη καριέρα που σημαδεύτηκε από τις συνεργασίες της με τους δυο κορυφαίους μας συνθέτες, τον Μίκη Θεοδωράκη ("Φαίδρα, τραγούδια αγάπης", 1985) και τον Μάνο Χατζιδάκι ("Είδωλα", 1988, "Αντικατοπτρισμοί", 1993).
Το 1986 λοιπόν η Αλίκη Καγιαλόγλου ηχογράφησε τον πρώτο προσωπικό της δίσκο με "Τραγούδια από την Ισπανία και τη Λατινική Αμερική" που εκδόθηκε από τον Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι. Ο επίσημος τίτλος του δίσκου είναι: "Caminante no hay camino se hace camino al andar" και στα ελληνικά: "Οδοιπόρε, δρόμος δεν υπάρχει, το δρόμο τον ανοίγεις προχωρώντας".
Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα συλλογή δεκατριών παραδοσιακών ισπανόφωνων τραγουδιών ανώνυμων και επώνυμων δημιουργών από την Ισπανία και τη Λατινική Αμερική. Μερικά από τα τραγούδια μάλιστα ανάγονται στην εποχή της Αναγέννησης (16ος αι.). Ο Νίκος Κυπουργός επιμελήθηκε τη διασκευή των τραγουδιών, ενώ ο σπουδαίος κλασικός κιθαριστής Κώστας Γρηγορέας συνόδευσε την Αλίκη Καγιαλόγλου στην ερμηνεία τους. Το ένθετο φυλλάδιο περιλαμβάνει τους στίχους όλων των τραγουδιών στα ισπανικά αλλά και μεταφρασμένους στα ελληνικά από την Αγαθή Δημητρούκα.

(c) LP | Σείριος | 1986 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: