Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ελένη Καραΐνδρου: Μουσική και τραγούδια για το θέατρο (2015)

Μπορεί η Ελένη Καραΐνδρου να έγινε διάσημη για τη σπουδαία κινηματογραφική της μουσική, ιδιαίτερα αυτή που συνοδεύει τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αλλά η σχέση της με το θέατρο υπήρξε πάντα πολύ στενότερη κι έχει αποδώσει μοναδικούς καρπούς, οι οποίοι επί δεκαετίες παρέμεναν ανέκδοτοι και στη σκιά των δημοφιλών της κινηματογραφικών soundtrack. Επιτέλους το 2010 η ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ μας χάρισε μια πρώτη χορταστική έκδοση (τριπλό άλμπουμ) με θεατρικές μουσικές της γραμμένες αποκλειστικά για παραστάσεις του συζύγου της και σκηνοθέτη Αντώνη Αντύπα.
Πρόσφατα όμως, στα τέλη του περασμένου χρόνου, είχαμε την ευτυχία να κυκλοφορήσει ένα δεύτερο διπλό άλμπουμ από την ίδια εταιρία με θεατρικές μουσικές και τραγούδια από δώδεκα άλλες παραστάσεις που ανέβηκαν στο διάστημα από το 1983 μέχρι το 2011. 
Ο πρώτος δίσκος περιλαμβάνει έργα σκηνοθετημένα από τον Λευτέρη Βογιατζή και τον Ζυλ Ντασσέν, ενώ ο δεύτερος παραστάσεις του Αντώνη Αντύπα, της Μάγιας Λυμπεροπούλου και του Βασίλη Παπαβασιλείου. Αξιοπρόσεκτο ότι για δύο διαδοχικές σεζόν η Καραΐνδρου έγραψε μουσική για τον "Γλάρο" του Τσέχοφ, πρώτα σε σκηνοθεσία του Ντασσέν για το Εθνικό Θέατρο κι αμέσως μετά για τη Μικρή Αυλαία της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα. Σημειώνουμε επίσης τη μουσική για το "Θάνατο του εμποράκου" του Άρθουρ Μίλερ που αποτέλεσε το κύκνειο θεατρικό άσμα του Ντασσέν. Και φυσικά το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη "Διαμάντια και Μπλουζ" που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Παπαβασιλείου για το Θέατρο Αθήναιον το 1989, όπου η Τζένη Καρέζη ερμήνευσε συγκλονιστικά το "Χάθηκα μέσα στη ζωή μου", τραγούδι που η συνθέτρια έχει απαγορεύσει οριστικά να το ερμηνεύσει οποιοσδήποτε άλλος στο μέλλον! Προσέξτε κι ένα αριστουργηματικό κομμάτι για σόλο κλασική κιθάρα με τίτλο "Ἁναπόληση" (CD2, track 21). Και φυσικά πολλά άλλα που μπορεί να ανακαλύψει ο καθένας!
Η έκδοση είναι εξαιρετικά επιμελημένη με πλούσιο φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό, αντάξιο του ακριβού της περιεχομένου. Η ελπίδα μας είναι σύντομα να υπάρξει και συνέχεια σ' αυτήν την εξαιρετική εκδοτική πρωτοβουλία της ΜΙΚΡΗΣ ΑΡΚΤΟΥ. Έχω ακούσει ότι επίκειται η ολοκληρωμένη έκδοση της μουσικής για το ανώνυμο ποιητικό δράμα "Δαβίδ", όπου η Καραΐνδρου έγραψε ένα από τα ωραιότερα μουσικά θέματα που ακούστηκαν ποτέ στο θέατρο! Ανυπομονούμε...



(C) 2015 | MIΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ | 2 CDs

8 σχόλια:

Mahdi είπε...

My dearest Ααβας,
I live in a country, Iran, which is under real sanctions and because of that I am completely unable to buy such albums.Since this release I've tried hard to find it but I can't. Will you share this jewel with us? I think you fully understand how it feels when all your life is somehow wandering in Eleni's music for about ten years, between all political battles you experienced in your country and you have felt always like in exile,and this release... My god. How is it possible to not hearing it after four years. Please man. You know how I feel.
Love you
Mahdi

Άαβας / d58 είπε...

I can send you the album if you give me an e-mail to:
kost5894@gmail.com

Mahdi είπε...

Done! Check your mail. ♥

Άαβας / d58 είπε...

Unfortunately, I have not received anything yet. Try again...

Mahdi είπε...

Well, I will send it again but if you could send me just a blank mail I can reply to it. Thanks.

Mahdi είπε...

Here is my e-mail: mrabiefar@yahoo.com

Άαβας / d58 είπε...

OK! See in your email...
Enjoy!!!

Mahdi είπε...

Well, I am literally crying now, literally crying! My God. Thanks God. Thank you.
I am finished with links you sent. You can delete them if you want.
Ααβας, you just forgot to send me the album I didn't mention in e-mail and you had wrote about it here:

Ελένη Καραΐνδρου: Μουσική και τραγούδια για το θέατρο (2015)

Would you send this too?
Love you.