Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Γιώργος Χατζηπιερής: Ο Τεμπέλης Δράκος και άλλες ιστορίες... (2005)

Θα μου επιτρέψετε να εκφραστώ με πολύ υποκειμενικό τρόπο και οπτική γι' αυτόν το δίσκο που τον θεωρώ έναν από τους καλύτερους της πρώτης δεκαετίας του νέου αιώνα! Εξαιρετικός από κάθε άποψη. Και να σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για έναν καθαρά παιδικό δίσκο!
Ο Γιώργος Χατζηπιερής (Αμμόχωστος 1960) είναι Κύπριος ερασιτέχνης μουσικός, καθώς η κύρια επαγγελματική του ιδιότητα είναι του δικηγόρου. Ωστόσο ήδη από το 1993 έχει κάνει την εμφάνισή του στη δισκογραφία με τους δίσκους "Η μικρή γαλέρα", "Θαμώνες" (1995) και "Αν είναι μπλε θα ταξιδέψω" (2001), οι οποίοι εκδόθηκαν στην Κύπρο. Το 2005 εμφανίζεται δυναμικά στην ελληνική δισκογραφία με μια σειρά εξαιρετικών παιδικών δίσκων με πρωταγωνιστή τον υπέροχο "τεμπέλη δράκο" του που μας τον συστήνει σε διάφορες φάσεις του περιπετειώδους βίου του με μια σειρά όμορφων τραγουδιών και μάλιστα μέσα από μια συναρπαστική παρέλαση των πιο εκλεκτών σύγχρονων ερμηνευτών του ελληνικού πενταγράμμου.
Συνολικά εκδοθηκαν τέσσερις δίσκοι με ήρωα τον "τεμπέλη δράκο". Η αρχή έγινε με το δίσκο "Ο Τεμπέλης Δράκος και άλλες ιστορίες" (2005) κι ακολούθησαν: Η επιστροφή του Τεμπέλη Δράκου (2009), Τα ταξίδια του Τεμπέλη Δράκου (2015) και Τα όνειρα του Τεμπέλη Δράκου (2021). Ο πρώτος δίσκος της σειράς έδωσε και το μουσικό στίγμα της δουλειάς του συνθέτη. Ωραιότατες και ευρηματικές μελωδίες με εκλεπτυσμένες ενορχηστρώσεις χατζιδακικών προδιαγραφών που παραπέμπουν στις καλύτερες στιγμές του λεγόμενου "έντεχνου" τραγουδιού, χωρίς προκαταλήψεις και αυτοπεριορισμούς, καθώς ανιχνεύονται και ποικίλα άλλα μουσικά χαρακτηριστικά από την εγχώρια και παγκόσμια μουσική παράδοση. Ευρηματικοί είναι και οι στίχοι, γραμμένοι από τον ίδιο, με εξαίρεση το "Καρυδότσουφλο" που υπογράφεται από τον ποιητή Διονύση Καψάλη. Αν θα είχε νόημα να ξεχωρίσω οπωσδήποτε κάποια τραγούδια, θα διάλεγα πρώτα το αισθαντικότατο "Γυάλινη μικρή κουκλίτσα" κι ύστερα το τρυφερό "Καρυδότσουφλο", καθώς και το χαριτωμένο "Σκουλουκούιν" γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο.
Και βέβαια ο δίσκος πιστώνεται και μερικές εξαιρετες ερμηνείες! Εδώ παρελαύνει ολόκληρη Εθνική του ελληνικού τραγουδιού! Ιδού ονόματα: Σωκράτης Μάλαμας, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Λιζέτα Καλημέρη, Φοίβος Δεληβοριάς, Δώρος Δημοσθένους, Απόστολος Ρίζος, αλλά και Μανώλης Πάπος, Ελένη Καπηλίδου, Λευτέρης Μουμτζής. Την ενορχήστρωση υπογράφει ο Μάριος Τακούσιης. Το χαριτωμένο εξώφυλλο σχεδίασε η Κυριακή Κώστα.

(c) CD | Mercury | 2005 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: