Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Τραγουδοποιοί του '90 - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Ρίξε κόκκινο στη νύχτα (1993)

Η επιτυχία του δίσκου ιδυμότειχο Blues" (1991) έδωσε την απαιτούμενη ώθηση στην καριέρα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και η συνέχεια υπήρξε εξαιρετική μέχρι το τέλος της ίδιας δεκαετίας που στάθηκε και η πιο εμπνευσμένη όλης της διαδρομής του στο ελληνικό τραγούδι. Το επόμενο βήμα ήρθε δυο χρόνια αργότερα με το σπουδαίο ροκ άλμπουμ "Ρίξε κόκκινο στη νύχτα", που περιλαμβάνει μερικά από τα κορυφαία τραγούδια του. 
Ο δίσκος ξεκινά με τον κλασικό πλέον και δημοφιλέστατο "Μικρό Τιτανικό", όπου ο τραγουδοποιός συναντιέται για πρώτη φορά με τον σπουδαίο στιχουργό και ποιητή Μιχάλη Γκανά, με τον οποίο θα συμπορευτεί δημιουργικά και τα επόμενα χρόνια. Ο Γκανάς υπογράφει επίσης άλλα δυο υπέροχα τραγούδια του δίσκου, το σαρκαστικό χρονικό "Να δεις τι σου 'χω για μετά" που ερμηνεύει ο συνθέτης μαζί με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, και την πικρή οικολογική μπαλάντα "Στα καμένα". Η κορυφαία πάντως στιγμή, κατά τη γνώμη μου, είναι η λιτή ροκ μπαλάντα "Στο ημίφως" σε στίχους της Έλενας Ζερβού, ενώ στα υπόλοιπα τραγούδια έχουμε στίχους του Κώστα Καρυστινού, της Λίνας Δημοπούλου, αλλά και του παλαίμαχου Άκου Δασκαλόπουλου
Ο δίσκος πήρε τον τίτλο του από ένα ξένο τραγούδι ("You Are the Voice") που απέδωσε στα ελληνικά ως "Ρίξε κόκκινο στη νύχτα" η Λίνα Δημοπούλου. Η ίδια επίσης έγραψε τους ελληνικούς στίχους και στο ξένο τραγούδι "We Are no Angels" (θυμίζει την ομώνυμη κωμωδία του 1955 με τον Humphrey Bogart!) που εδώ μετονομάστηκε "Δεν με πιστεύεις". Το ανατολίτικων χρωματισμών τραγούδι "Μικρασιάτικο" ο συνθέτης το ερμηνεύει μαζί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Χάρης Ανδρεάδης μαζί με τον συνθέτη.

(c) CD | Minos-ΕΜΙ | 1993 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: