Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Τραγουδοποιοί του '90 - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Παράθυρα που κούρασε η θέα (1995)

Έχοντας ήδη πίσω του δύο πετυχημένα προσωπικά άλμπουμ ("Διδυμότειχο Blues" 1991, "Ρίξε κόκκινο στη νύχτα" 1993) το 1995 ο ξεχωριστός ροκ τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιριτσας μας δίνει την κορυφαία δουλειά της καριέρας του, το δίσκο "Παράθυρα που κούρασε η θέα", όπου τα χαρακτηριστικά της τραγουδοποιητικής του μαστοριάς βρίσκονται στο σύνολό τους στην πιο ώριμη και εμπνευσμένη στιγμή τους.
Αν και ο ίδιος δεν έγραφε στίχους, αλλά περιοριζόταν στη σύνθεση και την ερμηνεία των τραγουδιών του, είχε την τύχη να συμπορεύεται με πολύ ενδιαφέροντες στιχουργούς, όπως ο Μιχάλης Γκανάς που εδώ υπογράφει δυο τραγούδια, ένα από τα οποία είναι κι αυτό που έδωσε τον τίτλο στο δίσκο, η Λίνα Δημοπούλου σε τρία τραγούδια κι ένα ξένο διασκευασμένο στα ελληνικά ("Hollywood Nights"), ο Γιάννης Πανουτσόπουλος, ο Δημήτρης Τσιμπούκης, η Βικτώρια Τράπαλη και ο Βαγγέλης Βρούβας που έγραψε το εναρκτήριο "Πώς να την κοιμηθείς αυτή τη νύχτα", ένα δυνατό μπλουζ με σκοτεινές αποχρώσεις που σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζει ολόκληρο το δίσκο. Υπάρχει επίσης κι ένα ακόμη τραγούδι με έντονα αυτοσαρκαστικό τόνο ("Κουνουπάκι") που υπογράφεται από τον Ισαάκ Σούση. Τον άφησα τελευταίο, για να τονίσω την πρώτη επαφή εδώ δύο συνεργατών που τα επόμενα χρόνια θα ταυτίσουν σχεδόν το βηματισμό τους στο ελληνικό τραγούδι χαρίζοντάς μας πολλές ξεχωριστές στιγμές.
Συμπληρωματικά να αναφέρω ότι ο δίσκος φιλοξενεί και το τραγούδι "Φυλακές ανηλίκων" σε διπλή εκδοχή, του οποίου τη μουσική έγραψε ο Γιώργος Θεοδωράκης, ενώ ένας παλιός συνεργάτης του Μαχαιρίτσα από τα χρόνια των Τερμιτών, ο στιχουργός Μιχάλης Μαρματάκης, έγραψε τους στίχους. Στα φωνητικά κάποιων τραγουδιών συμμετέχει ο βάρδος του νησιώτικου τραγουδιού Βαγγέλης Κονιτόπουλος και η Ελισάβετ Καρατσόλη. Ξεχωριστή αναφορά αξίζει στην εξαιρετική ενορχήστρωση του υλικού, πάντα με την υπογραφή του Χάρη Ανδρεάδη, αλλά με την πιο ενεργή αυτή τη φορά εμπλοκή και του συνθέτη. Αυθεντικός ροκ ήχος με συχνές "έντεχνες" αναλαμπές και μια φευγαλέα διάθεση συμφωνικών εκτροπών δίνουν στα τραγούδια αυτά ένα ξεχωριστό ειδικό βάρος, παρόλο που το κοινό μάλλον δεν συγκινήθηκε και τόσο από το αποτέλεσμα κι έτσι ο δίσκος ατύχησε εμπορικά, αλλά παραμένει δυνητικά ένα ισχυρό σημείο αναφοράς για το μέλλον.

(c) CD | Minos-EMI | 1995 | Πηγή: d58 


Δεν υπάρχουν σχόλια: