Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Άκης Δαούτης: Μάτια από νύχτα (2003)

Η τρίτη συνεχόμενη δισκογραφική κατάθεση του πρόωρα χαμένου συνθέτη Άκη Δαούτη ήρθε το 2003 με το soundtrack της ταινίας "Μάτια από νύχτα", μιας τρυφερής κοινωνικής ταινίας του Περικλή Χούρσογλου με θέμα τη μοναχική ζωή ενός ζευγαριού μεσηλίκων που διασταυρώνεται ξαφνικά με τη ζωή μιας ατίθασης 17χρονης, η οποία ανατρέπει βίαια την ηρεμία της οικογενειακής ζωής.
Ο συνθέτης και πάλι μας δίνει ένα πολύ ενδιαφέρον μουσικό υλικό προσαρμοσμένο στους ρυθμούς και την ατμόσφαιρα της ταινίας παίζοντας πάντα με άνεση σε διάφορα μουσικά πεδία, από τον μινιμαλισμό και το χιπ-χοπ ως τη λυρική μελωδία. Το τρυφερό εναρκτήριο τραγούδι ("Πόρτα ανοιχτή") με στίχους του Τάκη Συρέλλη αποδίδει αισθαντικά η Δήμητρα Καμπεροπούλου. Περιλαμβάνονται επίσης δυο τραγούδια σε ρυθμό χιπ-χοπ με τους FF.C, το πρώτο από τα οποία ("Είσαι ακόμα εδώ") αναπτύσσεται με πιανιστική υπόκρουση που μοιάζει με απόηχος της "Σονάτας του σεληνόφωτος" του Μπετόβεν. Υπάρχει επίσης κι ένα αγγλόφωνο τραγούδι ("One Moere Chance") που ερμηνεύει ο Joe Breen.
Με το soundtrack αυτό ολοκληρώνει την κύρια δισκογραφική του παρουσία ο Άκης Δαούτης, ενώ τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να εργάζεται στο μουσικό χώρο παράγοντας μουσική για άλλες χρήσεις (θέατρο, ντοκιμαντέρ, διαφήμιση) και συνεργαζόμενος πάντα με άλλους δημιουργούς είτε ως μουσικός, είτε κυρίως ως ενορχηστρωτής. Η αλήθεια είναι πάντως ότι κατά καιρούς έκανε κάποιες περιστασιακές επανεμφανίσεις με νέο υλικό, κυρίως το soundtrack "Ο εχθρός μου" (The Enemy Within, 2014) για την ομώνυμη ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, αλλά και μια συγκεντρωτική έκδοση με τίτλο "Space, Time & Beyond" που κυκλοφόρησε το 2016 με υλικό από την περίοδο 1986-2016. Να προσθέσω επίσης ότι για ένα μεγάλο διάστημα (2005-2011) δίδαξε και στο τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

(c) CD | EMI | 2003 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: