Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Τραγουδοποιοί του '90 - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Παυσίλυπον (1996)

Η απρόσμενη εμπορική αποτυχία της προηγούμενης δουλειάς του ("Παράθυρα που κούρασε η θέα") φαίνεται πως αυτή τη φορά δεν απαογοήτευσε τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, αλλά τον ώθησε σε μια σύντομη επιστροφή με νέο υλικό που κυκλοφόρησε το 1996 με τίτλο "Παυσίλυπον" και γνώρισε μεγάλη απήχηση στο κοινό, αφού μάλιστα κατάφερε να γίνει και πλατινένιος! Κι όμως, ο καλός τραγουδοποιός δεν άλλαξε και πολλά πράγματα στο υλικό του, πέρα από την ενορχήστρωση, όπου αυτή τη φορά απουσιάζει ο στενός συνεργάτης του Χάρης Ανδρεάδης και τη θέση του έχει πάρει ο παλιότερος συνοδοιπόρος του στους Τερμίτες Αντώνης Μιτζέλος δίνοντας πιο καθαρή ροκ φορεσιά στα τραγούδια.
Το κεντρικό τραγούδι που έδωσε και τον γενικό τίτλο στο δίσκο είναι μια μελωδική νοσταλγική μπαλάντα με βιωματικές αναφορές. Τους στίχους έγραψε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Τσακνής, αδελφός του Διονύση. Παυσίλυπον ονομάζεται η κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, απ' όπου κατάγεται άλλωστε και ο Διονύσης Τσακνής, η γνωριμία του οποίου με τον σχεδόν συντοπίτη του Μαχαιρίτσα θα σημαδέψει τα επόμενα χρόνια την καριέρα και των δύο.
Ο δίσκος όμως απογειώθηκε κυρίως από δυο ξεχωριστά τραγούδια και τα δυο σε στίχους του Ισαάκ Σούση, με τον οποίο εμπεδώνεται πια η σταθερή συμπόρευση του Λαυρέντη. Το πρώτο είναι το ρυθμικό και παιχνιδιάρικο "Ένας Τούρκος στο Παρίσι" (έξυπνη παραλλαγή του μπαλέτου "Ένας Αμερικανός στο Παρίσι" του Γκέρσουιν), ένα υπέροχο τραγούδι που στο βάθος κρύβει μια αδιόρατη μελαγχολία που πηγάζει από το συναίσθημα της μοναξιάς. Το τραγούδι μάλιστα προκάλεσε και την αντίδραση της τουρκικής πρεσβείας, πράγμα που ίσως τελικά ωφέλησε την εμπορικότητα ολόκληρου του δίσκου! Το άλλο σπουδαίο τραγούδι του δίσκου, ίσως και το ωραιότερο ολόκληρης της καριέρας του συνθέτη, είναι η εξαιρετική ροκ μπαλάντα "Νότος" που ερμηνεύει ο Λαυρέντης μαζί με τον Μπάμπη Στόκα των Πυξ Λαξ.
Από τα υπόλοιπα τραγούδια επισημαίνω το "Κίτρινα βράδια" με την ερμηνευτική συμμετοχή του Δημήτρη Μητροπάνου, ο οποίος εδώ καταφέρνει πειστικά να μας δώσει μια ροκ ερμηνεία αφήνοντας στην άκρη για λίγο τον οικείο λαϊκό χώρο του. Εκτός από τον Ισαάκ Σούση που έγραψε τα πέντε από τα ένδεκα τραγούδια του δίσκου, στίχους επίσης έγραψαν ο Γιώργος Οικονομέας, η Λίνα Δημοπούλου, η Δήμητρα Μπλίκα και ο Μίλτος Πασχαλίδης.

(c) CD | Minos-EMI | 1996 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: