Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Ο σκηνικός Νίκος Κυπουργός: Music on Stage (1993)

Το νέο μας αφιέρωμα αναφέρεται στην ανεκτίμητης αξίας μουσική εργασία του Νίκου Κυπουργού για σκηνική χρήση, δηλαδή για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από τα μέσα ήδη της δεκαετίας του '80 ο συνθέτης, παρά τη στενή συμπόρευσή του με τον Μάνο Χατζιδάκι, μπόρεσε να δημιουργήσει και το δικό του αυτόνομο έργο, ξεκινώντας από τον κινηματογράφο ("Rom", "Ο δραπέτης", "Saved-Aenigma") και περνώντας αμέσως μετά στο θέατρο ("Εν Αθήναις", "Ρωμαίος και Ιουλιέτα-Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα"). Κατά τη δεκαετία του '90 κορυφώθηκε η δουλειά του στο πεδίο αυτό, ενώ παράλληλα στην προσωπική του δισκογραφία άρχισαν να εκδίδονται κατά καιρούς πολύ ενδιαφέρουσες συγκεντρωτικές εκδόσεις με ανθολογημένες τις καλύτερες στιγμές αυτών των συνθέσεων. Η πρώτη ανθολογία αυτού του είδους κυκλοφόρησε το 1993 με τον αγγλόφωνο τίτλο "Music on Stage" και διευκρινιστικό υπότιτλο "Μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, 1991-1992" σηματοδοτώντας με ακρίβεια την προέλευση και το χρονικό στίγμα του ανθολογούμενου υλικού.
Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται επιλεγμένα μέρη από τέσσερις θεατρικές παραστάσεις: Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη που ανέβηκε από το Αμφιθέατρο του Σπύρου Εΰαγγελάτου στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 1991, Άμλετ του Σέξπιρ σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά και σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη που παίχτηκε από το Ανοιχτό Θέατρο τον Δεκέμβρη του 1991, Γέρμα του Λόρκα σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη και σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή από το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν (1992), Ο Μικρός Εγιόλφ του Ίψεν σε μετάφραση Μαρίας Αδάμ και σκηνοθεσία Τάσου Μπαντή από το Θέατρο στο Παλιό Τυπογραφείο του Εμπρός (1991).
Επίσης μουσική από δύο ταινίες μεγάλου μήκους: Το πεθαμένο λικέρ του Γιώργου Καρυπίδη βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη που κέρδισε το κρατικό βραβείο μουσικής 1993 και το βραβείο του κινηματογραφικού φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1992, Δονούσα της Αγγελικής Αντωνίου που απέσπασε το χρυσό βραβείο Νέων στο φεστιβάλ του Λοκάρνο 1992, καθώς και από δύο ταινίες μικρού μήκους: Παράθυρο στη θάλασσα (1991) της Μαρίας Ηλιού και Ανεξίτηλα χρώματα (1990) του Νίκου Σέκερη.
Τέλος, ο δίσκος περιλαμβάνει και επιλεγμένο μουσικό υλικό από την αξιόλογη τηλεοπτική σειρά του Mega Channel "Οι φρουροί της Αχαΐας" (1992) βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Διαμαντόπουλος. 
Ένας εξαιρετικός δίσκος με πολύ εμπνευσμένες στιγμές, από τις οποίες σαφώς ξεχωρίζουν τα εξαίσια μουσικά θέματα από την ταινία "Το πεθαμένο λικέρ" και από την τηλεοπτική σειρά "Οι φρουροί της Αχαΐας", αληθινά διαμάντια που αποδίδονται μάλιστα σε λόγιο ύφος από το Κουαρτέτο Εγχόρδων Ορίζοντες, ενώ πιάνο παίζει η Ιρίνα Καρπούχινα. Στο θεατρικό "Ο μικρός εγιόλφ" τραγουδά η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Καρβούνη, ενώ στη "Γέρμα" του Λόρκα τραγουδούν οι ηθοποιοί της παράστασης. Το υλικό ενορχήστρωσε και διηύθυνε ο Νίκος Κυπουργός.


(c) CD | FM Records/ΜΟΡΦΗ | 1993 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: