Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Νίκος Κυπουργός: Ρωμαίος & Ιουλιέτα, Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα (1989)

Συνεχίζοντας την εξερεύνηση της πολυδιάστατης σκηνικής μουσικής δημιουργίας του Νίκου Κυπουργού θα σταθούμε σήμερα σε δυο σημαντικές μουσικές επενδύσεις για δυο κλασικά θεατρικά έργα της ευρωπαϊκής παράδοσης που παρουσιάστηκαν στην ελληνική σκηνή από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μαυρίκιο, με τον οποίο ο συνθέτης είχε γόνιμη και πολυετή συνεργασία.
Το ένα έργο είναι το κλασικό αριστούργημα του Σέξπιρ "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" που ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο το 1989, ενώ το δεύτερο ανήκει στην κλασική δραματουργία του 20ου αιώνα και πρόκειται για το "Έξι Πρόσωπα Ζητούν Συγγραφέα" του Λουίτζι Πιραντέλλο που ανέβηκε το 1987 από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. 
Οργανικά κυρίως θέματα και μερικά τραγούδια σε στίχους του σκηνοθέτη ερμηνευμένα από τις ηθοποιούς Λυδία Φωτοπούλου και Εύα Κοταμανίδου. Όμορφες και ατμοσφαιρικές ενορχηστρώσεις από έναν μάστορα του είδους με ακουστικά όργανα που δημιουργούν γοητευτικά ηχοχρώματα. Μεταξύ των εκλεκτών μουσικών βρίσκουμε και τα ονόματα των Μάνου Αβαράκη (φλογέρα), Σωκράτη Άνθη (τρομπέτα), Δημήτρη Βράσκου (βιολί, μαντολίνο), Στέλλας Κυπραίου (κιθάρα, λαούτο), Στέλιου Ταχιάτη και Χρήστου Σφέτσα (βιολοντσέλο) κ.ά.  
Σημειώνω ότι μέρη της έκδοσης αυτής έχουν περιληφθεί στην ψηφιακή έκδοση Aenigma Est που κυκλοφόρησε το 1997 με ένα απάνθισμα της ως τότε θεατρικής μουσικής του Νίκου Κυπουργού.

(c) LP | Lyra | 1989 | Πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: