Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Αντώνης Κατινάρης, Στρ. Διονυσίου: Μπαγλαμάδες και μπουζούκια (1973)

Ο Αντώνης Κατινάρης (1931-1999) υπήρξε σημαντικός εκπρόσωπος της μεταρεμπέτικης λαϊκής σχολής που ξεπήδησε στα μέσα της δεκαετίας του '50 και γνώρισε μεγάλη άνθηση τις επόμενες δύο δεκαετίες. 
Συνοδοιπόρος του Γιώργου Ζαμπέτα, του Νάκη Πετρίδη, του Άκη Πάνου, του Βασίλη Βασιλειάδη, του Αντώνη Ρεπάνη, του Νίκου Μεϊμάρη, του Γιάννη Καραμπεσίνη και άλλων λαϊκών δημιουργών, συνθέτης και εξαιρετικός μπουζουξής, μας χάρισε στα μέσα της δεκαετίας του '60 την αλησμόνητη επιτυχία "Τι να σου κάνει μια καρδιά" σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου με την αξεπέραστη ερμηνεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ενώ την επόμενη δεκαετία είχε τακτική δισκογραφική παρουσία με κάμποσους προσωπικούς δίσκους ερμηνευμένους από μεγάλα ονόματα, όπως η Πόλυ Πάνου, ο Στράτος Διονυσίου, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Λευτέρης Μυτιληναίος και άλλοι.
Ο πρώτος λοιπόν προσωπικός δίσκος του Αντώνη Κατινάρη με τίτλο "Μπαγλαμάδες και μπουζούκια" κυκλοφόρησε το 1973 από την Columbia με δώδεκα ορθόδοξα λαϊκά τραγούδια σε στίχους του Θάνου Σοφού και αποκλειστικό ερμηνευτή τον Στράτο Διονυσίου. Καλογραμμένοι λαϊκοί σκοποί που ακούστηκαν αρκετά στην εποχή τους, ιδιαίτερα το τραγούδι του τίτλου, και συνέβαλαν στην εδραίωση του προσωπικού μύθου του ερμηνευτή λίγο πριν ανακοπεί - ευτυχώς προσωρινά - η καριέρα του εξαιτίας δικαστικών περιπετειών.

(c) LP | EMI Columbia | 1973 | Πηγή: tzil./d58 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας,

Ήθελα παρακαλώ να επισημάνω ότι το τραγούδι που αναφέρεται σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου έχει τίτλο "Τι να σου κάνει μια καρδιά".

Με εκτίμηση,
Γιάννης

Άαβας / d58 είπε...

Ναι, έχεις δίκιο. Αξιοπρόσεκτη ...απροσεξία δική μου. Διορθώνω αμέσως! Όπως και το rip του δίσκου του βινυλίου έχει κάποιο πρόβλημα που διαπιστώθηκε εκ των υστέρων (λείπει το τραγούδι 6), οπότε κι εκεί θα υπάρξει διόρθωση...