Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Τόλης Βοσκόπουλος: Αγωνία (1968)

Το 1968 ήταν η χρονιά που ο Τόλης Βοσκόπουλος σημειώνει την πρώτη και πιο καθοριστική επιτυχία της μεγάλης του καριέρας, το διαχρονικό πλέον τραγούδι "Αγωνία" σε μουσική του Γιώργου Ζαμπέτα, ο οποίος έτσι θα γίνει ο πρώτος από μια μακρά σειρά σημαντικών δημιουργών (Ζαμπέτας, Πλέσσας, Δερβενιώτης, Σπανός, Ιακωβίδης, Κατσαρός κ.ά.) που έχτισαν το μύθο του τραγουδιστή. 
Με εφαλτήριο λοιπόν το συγκεκριμένο - πράγματι εξαιρετικό - τραγούδι χτίστηκε το υλικό του ομώνυμου δίσκου 33 στροφών που εκδόθηκε την ίδια χρονιά από τη Philips. 
O δίσκος στην αρχική του μορφή περιλάμβανε συνολικά δώδεκα λαϊκά τραγούδια, από τα οποία τα μισά υπογράφονται από τον Γιώργο Ζαμπέτα με στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη και του Διονύση Τζεφρώνη. Τα περισσότερα από αυτά είναι πολύ όμορφα τραγούδια, όπως τα "Έχασες το τρένο", "Παλιά αγάπη" και "Οι ουρανοί" που έχει περιληφθεί και στο δίσκο "Αναμνήσεις".
Τα υπόλοιπα έξι τραγούδια μοιράζονται ισοδύναμα οι συνθέτες Θόδωρος Δερβενιώτης, Νάκης Πετρίδης και Ζακ Ιακωβίδης. Ο τελευταίος μάλιστα υπογράφει και τα τρία πρόσθετα τραγούδια που έχουν συμπεριληφθεί στη νεότερη ψηφιακή επανέκδοση του δίσκου το 1993.

(c) CD | Philips | 1968 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: