Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Συλλογή: Το πρώτο το τραγούδι - Τραγουδιστές (1993)

Περνάμε σήμερα στο δεύτερο δίσκο της σειράς "Το πρώτο το τραγούδι" που εξέδωσε το 1993 η Lyra με υλικό από το πλούσιο αρχείο της, κυρίως από τα χρόνια του Νέου Κύματος στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60.
Ο δεύτερος δίσκος ήταν αφιερωμένος στους τραγουδιστές που αναδείχθηκαν μέσα από ηχογραφήσεις τους στην εταιρία κάνοντας την εκκίνηση της καριέρας τους που για μερικούς υπήρξε λαμπρή και πολύχρονη. Εδώ το υλικό καλύπτει ένα ευρύτερο χρονικό ορίζοντα περίπου μιας δεκαπενταετίας, από το 1964 που ξεκίνησε το βίο της η Lyra μέχρι τα τέλη της επόμενης δεκαετίας, υπερβαίνοντας δηλαδή κατά πολύ τα χρονικά πλαίσια του νεοκυματικού ρεύματος.
Νομίζω πως τα δεκατέσσερα τραγούδια της συλλογής που αντιστοιχούν σε ίσο αριθμό ερμηνευτών μπορούν εύκολα να χωριστούν σε δυο ίσες ενότητες: Η πρώτη περιλαμβάνει επτά καθαρά νεοκυματικούς ερμηνευτές, τους οποίους σημειώνω αμέσως με τη χρονολογία της πρώτης τους εμφάνισης στην παρένθεση: Γιώργος Ζωγράφος (1964), Καίτη Χωματά (1964), Σούλα Μπιρμπίλη (1964), Αλέξης Γεωργίου (1965), Διονύσης Σαββόπουλος (1965), Αρλέτα (1966), Πόπη Αστεριάδη (1966).
Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει επτά ερμηνευτές που ελάχιστη σχέση έχουν με το Νέο Κύμα, οι οποίοι αναδείχθηκαν αργότερα με διαφορετικό ρεπερτόριο και πολλοί από αυτούς σε διαφορετικές δισκογραφικές εταιρίες. Πρόκειται για τους: Αντώνη Καλογιάννη (1967), Δημήτρη Ζευγά (1969), Ρένα Κουμιώτη (1969)*, Γιώργο Γερολυμάτο (1969), Πετρή Σαλπέα (1970), Βασίλη Παπακωνσταντίνου (1972) και Τάκη Κωνσταντακόπουλο (1978). Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με ένα λαϊκό τραγούδι του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη που σε καμία περίπτωση δεν προϊδέαζε για τη μετέπειτα πορεία του τραγουδιστή.
Τα επιλεγμένα τραγούδια υπογράφουν ως συνθέτες οι: Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Σπανός, Γιάννης Γλέζος, Νότης Μαυρουδής, Μίμης Πλέσσας, Διονύσης Σαββόπουλος, Πάνος Σαββόπουλος, Νίκος Χουλιαράς, Βασίλης Τενίδης, Ανδρέας Πρέζας, Γιάννης Διδίλης, Βασίλης Αρχιτεκτονίδης και Σπύρος Κουρκουνάκης.

Κι εδώ έχω τις επιφυλάξεις μου για τις επιλογές. Δεν ξέρω γιατί λείπει ο Γιάννης Πουλόπουλος, το βαρύ πυροβολικό άλλωστε της Lyra εκείνα τα χρόνια. Αν υποθέσουμε ότι ο παραγωγός υπολόγισε τη μικρή προγενέστερη θητεία του τραγουδιστή στην Columbia και γιαυτό τον εξαίρεσε, δεν ξέρω ποιος ήταν ο λόγος που εξαίρεσε τον Μιχάλη Βιολάρη, γέννημα θρέμμα της Lyra, ή ακόμα και τη Μαρίζα Κωχ που ξεκίνησε στη Lyra το 1968 πλάι στον Νίκο Χουλιαρά!

* Επισημαίνω ότι στο οπισθόφυλλο αναγράφεται - προφανώς λανθασμένα - ως χρονολογία πρώτης εμφάνισης της Ρένας Κουμιώτη το 1968 με το τραγούδι "Δώσε μου το στόμα σου".

(c) LP | Lyra | 1993 | Πηγή: tzil./d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχω την απορία, κατά πόσον ο αγαπημένος Τάκης Κωνσταντακόπουλος χαρακτηρίζεται "Νέο Κύμα",εν έτει 1978.Μου θυμίζει τον χρησμό του μαντείου των Δελφών στον
Ιουλιανό. Όσον αφορά δε τον δυσεύρετο Σπύρο Κουρκουνάκη ,όχι νεοκυματικός με ένα 45-αρι (Κωνσταντακόπουλος-Δημητράτος).Οι άλλοι του δίσκοι (κάποιους έχω,
κάποιους ψάχνω) δεν χαρακτηρίζονται νεοκυματικοί.
Τι λες;Αξίζει ένα αφιέρωμα στον Σπύρο Κουρκουνάκη;

Άαβας / d58 είπε...

Δημήτρη, όπως επισημαίνω στην παρουσίαση, η συγκεκριμένη συλλογή υπερβαίνει κατά πολύ τα χρονικά όρια του Νέου Κύματος, οπότε σαφώς και περιέχεται υλικό μη νεοκυματικό, μισό μισό θα έλεγα. Ο Κωνσταντακόπουλος απλώς συνδέθηκε καταχρηστικά με το Νέο Κύμα λόγω των αφιερωμάτων του στις εκπομπές του. Θα μπορούσαμε ίσως να τον χαρακτηρίσουμε "νεο-νεοκυματικό"!
Όσο για τον Κουρκουνάκη, δύσκολο να κάνω κάποιο αφιέρωμα, γιατί δε διαθέτω σχεδόν τίποτε από τη δουλειά του!