Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Συλλογή: Το πρώτο το τραγούδι - Συνθέτες (1993)

Από τις αμέτρητες ανθολογίες με τραγούδια του Νέου Κύματος που εξέδωσε κατά καιρούς η Lyra θα σταθώ σε δύο θεματικές συλλογές που κυκλοφόρησαν το 1993 με κοινό τίτλο: Το πρώτο το τραγούδι. Η μία ήταν αφιερωμένη στους συνθέτες του Νέου Κύματος και η δεύτερη στους τραγουδιστές.
Ας δούμε λοιπόν σήμερα την πρώτη συλλογή που αναφέρεται στους συνθέτες και καταγράφει το πρώτο πρώτο τους τραγούδι, με το οποίο εμφανίστηκαν στη δισκογραφία, όπου πολλοί από αυτούς είχαν μια λαμπρή συνέχεια, ενώ κάποιοι άλλοι δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν και πολύ, όταν ολοκληρώθηκε ο κύκλος αυτού του είδους τραγουδιού με το κλείσιμο της δεκαετίας του '60.
Η συλλογή λοιπόν περιλαμβάνει δεκατέσσερις πρωτιές αντίστοιχου αριθμού συνθετών που κατά το διάστημα 1964-1970 ηχογράφησαν στη Lyra κάποια πολύ όμορφα τραγούδια που κοσμούν το πρώιμο ρεπερτόριο της εταιρίας κι έχτισαν το μύθο του Νέου Κύματος. Ιδού τα ονόματα: Δήμος Μούτσης, Νότης Μαυρουδής, Γιάννης Γλέζος, Λίνος Κόκοτος, Διονύσης Σαββόπουλος, Βασίλης Δημητρίου, Γιώργος Κοντογιώργος, Κυριάκος Σφέτσας, Βασίλης Τενίδης, Βασίλης Κουμπής, Θόδωρος Τζίφας, Ανδρέας Πρέζας, Κώστας Μυλωνάς, Νίκος Ιγνατιάδης. Τα ερμηνεύουν σημαντικοί τραγουδιστές του είδους, όπως ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Γιώργος Ζωγράφος, η Καίτη Χωματά, ο Μιχάλης Βιολάρης, η Πόπη Αστεριάδη κ.ά.
Αν κρατώ μια επιφύλαξη σχετικά με το υλικό της έκδοσης, αυτή έχει σχέση με την απουσία μερικών ακόμη δημιουργών που έδρασαν την εποχή του Νέου Κύματος. Πάνω απ' όλους βέβαια ο πρωτομάστορας του είδους Γιάννης Σπανός που άλλωστε έγραψε και το πρώτο ιστορικά νεοκυματικό τραγούδι, το υπέροχο "Μια αγάπη για το καλοκαίρι" το 1964, αλλά και τις δυο εμβληματικές "Ανθολογίες" του (1967/68). Υπάρχουν όμως κι άλλοι. Ακόμη και ο Σταύρος Κουγιουμτζής ή ο Μάνος Λοΐζος έχουν καταθέσει στο ξεκίνημα της καριέρας τους κάμποσα ωραία νεοκυματικά τραγούδια. Επίσης ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Νίκος Χουλιαράς, η Ηλέκτρα Παπακώστα, η Αρλέτα, ο Γιάννης Γκούμας. Γιατί τους ξέχασαν;

(c) LP | Lyra | 1993 | Πηγή: tzil//d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: