Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Γιάννης Σπανός: Παύλος Μελάς (1973/2006)

Αμέσως μετά την εξαιρετική μουσική για το "Συμπόσιο", όπου ο Γιάννης Σπανός δοκιμάστηκε με απόλυτη επιτυχία σε καινούργια εκφραστικά πεδία, μας εκπλήσσει εκ νέου με την μουσική για την ταινία «Παύλος Μελάς», όπου περνάει στον πλήρη αντίποδα γράφοντας για πρώτη και μοναδική φορά μουσική επικών χαρακτηριστικών με απόλυτη και πάλι επιτυχία!
To soundtrack της ιστορικής ταινίας «Παύλος Μελάς» του Φίλιππου Φυλακτού, με πρωταγωνιστή τον Λάκη Κομνημό, είναι μια ακόμη πιστοποίηση του πολυσύνθετου ταλέντου ενός δημιουργού που απέδειξε ότι τελικά η μουσική είναι μία και ότι το αληθινό ταλέντο δε γνωρίζει όρια, είτε κινείται στο χώρο της απλής μελωδικής μπαλάντας και του λαϊκού τραγουδιού, είτε χρειάζεται να απλωθεί και στα ανεξερεύνητα ενίοτε μουσικά μονοπάτια που επιβάλλουν οι ανάγκες μιας κινηματογραφικής ή θεατρικής παραγωγής.
Το έργο ξεκινά με ένα έμβληματικό θέμα εμβατηριακού χαρακτήρα, ενώ ακολουθεί ένα ακόμη μελοποιημένο ποίημα του Κωστή Παλαμά, αυτή τη φορά πρωτότυπο, με τίτλο "Σε κλαίει λαός", εμπνευσμένο φυσικά από το θάνατο του ιστορικού ήρωα και ερμηνευμένο εκφραστικότατα από τη Δήμητρα Γαλάνη με συνοδεία χορωδίας. Το υπόλοιπο μέρος περιλαμβάνει οργανικά θέματα με εμφανείς αναφορές σε ηχοχρώματα της ελληνικής παράδοσης.

Η ταινία είχε χαρακτηριστικά υπερπαραγωγής και γνώρισε μεγάλη εμπορική απήχηση κόβοντας 433.000 εισιτήρια στην πρώτη της προβολή. Ο δίσκος εκδόθηκε από την Columbia το 1973, ενώ επανεκδόθηκε σε αναλογική και ψηφιακή μορφή το 2006 με επιμέλεια του Μάκη Δελαπόρτα.

(c) CD | EMI Columbia | 1973 | Eπανέκδοση: 2006 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: