Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Θανάσης Σκορδαλός: Κρητικά τραγούδια και χοροί (1965)

Μένουμε για λίγο ακόμη στη μεγάλη μουσική σχολή της Κρήτης, για να αναφερθούμε σε έναν άλλο εμβληματικό λυράρη, ρεθυμνιώτη επίσης και σχεδόν σύγχρονο του Κώστα Μουντάκη, τον Θανάση Σκορδαλό (1920-1998), συγχωριανό μάλιστα του σπουδαίου λαγουτιέρη Γιάννη Μαρκογιαννάκη (Μαρκόγιαννη).
Ο Θανάσης Σκορδαλός αξιοποίησε την τέχνη του με αμέτρητες εμφανίσεις στα τοπικά πανηγύρια, αλλά και πάμπολλες επισκέψεις στο εξωτερικό καλεσμένος από Κρητικούς της διασποράς, είτε στην Αμερική, είτε στην Αυστραλία, ακόμη και στην Αφρική! Φρόντισε επίσης να αποθανατίσει το πηγαίο του ταλέντο μέσα από δεκάδες ηχογραφήσεις ήδη από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια (1946) μέχρι το τέλος της ζωής του.
Σήμερα έχουμε μια κλασική ηχογράφηση του Θανάση Σκορδαλού που εκδόθηκε το 1965 από την Columbia με τίτλο: "Κρητικά τραγούδια - Κρητικοί χοροί". Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια, με λόγια ή οργανικά, τα περισσότερα παρμένα από την αυθεντική κρητική παράδοση, όπως το κλασικό πολεμικό ριζίτικο "Πότε θα κάνει ξαστεριά" ή άλλα ριζίτικα του γάμου και της χαράς μαζί με "κοντυλιές", σούστες ή πεντοζάλια, αλλά και οργανικά ή λαϊκά θέματα που συνέθεσε ο ίδιος. Φυσικά δεσπόζει ο ήχος της δικής του λύρας, ενώ τραγουδά κιόλας πολλά από τα τραγούδια μαζί με τους Β. Ιερωνυμίδη, Νίκο Μανιά και - η έκπληξη! - Καίτη Γκρέυ!

(c) LP | EMI His Master's Voice | 1965 | Πηγή: Ιδομ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: