Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Γιάννης Σπανός, Kyriakos & His Orchestra: Melina! Melina! (1967)

Άλλη μια επιστροφή στον υπέροχο συνθέτη Γιάννη Σπανό και στην πρώτη του περίοδο στα χρόνια του '60, όταν ζούσε μόνιμα στο Παρίσι και ανέπτυσσε μια σπουδαία συνθετική καριέρα με διάσημα ονόματα της γαλλικής μουσικής σκηνής. 
Από τα μέσα της ίδιας δεκαετίας μάλιστα, όταν άρχισε παράλληλα να δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα αποτελώντας την κινητήρια δύναμη της νεοσύστατης εταιρίας Lyra και του ρεύματος του Νέου Κύματος, είχε ξεκινήσει και μια διαφορετική δραστηριότητα με έδρα κυρίως το Βέλγιο μέσω της ορχήστρας του με την επωνυμία Kyriakos & His Orchestra, με την οποία παρουσίαζε στο διεθνές κοινό ορχηστρικές διασκευές δικών του μελωδιών, αλλά και άλλων ελληνικών ή διεθνών μουσικών θεμάτων. 
Ήδη έχουμε δει το πρώτο δείγμα αυτής της δραστηριότητας με το δίσκο "Theme from Zorba the Greek & More Greek Music" που είχε εκδοθεί το 1965, ενώ την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ με τίτλο "Exciting Dance Music of Greece".
Δυο χρόνια αργότερα ο Γιάννης Σπανός με την ορχήστρα του ηχογράφησε κι ένα τρίτο ανάλογο δίσκο με τίτλο "Melina! Melina!", επίσης με οργανικά θέματα βασισμένα σε κάποιες δικές του μελωδίες, αλλά και άλλων, όπως του Σταύρου Τζουανάκου ("Μαχαραγιάς") και του Μάνου Χατζιδάκι από το μιούζικαλ "Illya Darling" που είχε ανέβει την ίδια χρονιά στο Broadway κι έδωσε άλλωστε το τίτλο στο δίσκο με τη διπλή αναφορά του διάσημου τότε ονόματος της Μελίνας Μερκούρη. Υπάρχουν επίσης και τέσσερα θέματα από το διεθνές ρεπερτόριο, όπως η μελωδία "This Is My Song" του Τσάρλι Τσάπλιν από την ταινία "A Countess from Hong Kong".

Σημειώνω ότι η δισκογραφία του Γιάννη Σπανού ως Κυριάκου ολοκληρώθηκε το 1969 με το άλμπουμ "Mediterranean Holiday".

(c) LP | 4 Corners of the World | 1967 |Πηγή: Lila/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: