Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Τόλης Βοσκόπουλος, Δούκισσα: Αναμνήσεις (1967/69)

Πριν από λίγες μόλις ημέρες έκανα ένα μικρό αφιέρωμα στον "πρίγκιπα" του ελληνικού τραγουδιού, τον Τόλη Βοσκόπουλο (1940-2021), και νά που η συγκυρία το έφερε πολύ σύντομα να επανέλθω στον ίδιο με αφορμή το θάνατό του στα 81 του χρόνια μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.
Δε θα πω πολλά για τον πολυτάραχο βίο του και σε προσωπικό και σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Τέσσερις γάμοι, αμέτρητες και θυελλώδεις ερωτικές σχέσεις, κινηματογράφος, δισκογραφία, νυχτερινά μαγαζιά, χρυσοί και πλατινένιοι δίσκοι, παρανοϊκή λατρεία ενός κοινού που τον είχε αγαπήσει όχι γιατί διέθετε κάποια εξαιρετική φωνή - πολύ μέτρια θα την έλεγα - όσο για τη σκηνική του ακτινοβολία και εκείνα τα άμεσα κι εύκολα τραγούδια ερωτικού πόθου και καημού που προφανώς αφορούσαν πολύ κόσμο. Η πρώτη του καλλιτεχνική παρουσία έγινε στο θέατρο μόλις στα δεκαοκτώ του χρόνια. Το 1960 πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο ("Τρεις κούκλες κι εγώ"), όπου συνέχισε αδιάκοπα μέχρι το 1972 συμμετέχοντας ή πρωταγωνιστώντας σε καμιά εικοσαριά ταινίες. 
Στο διάστημα 1966-1968 ο Τόλης Βοσκόπουλος γύρισε αρκετές ταινίες με μόνιμη συμπρωταγωνίστριά του τη Δούκισσα. Οι μελό αυτές ταινίες ήταν πλημμυρισμένες από τραγούδια ανάλογου ύφους με τις φωνές των δύο πρωταγωνιστών, τα οποία παράλληλα κυκλοφορούσαν και σε δίσκους 45 στροφών σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Κάπως έτσι λοιπόν συγκροτήθηκε το σώμα του δίσκου "Αναμνήσεις" που εκδόθηκε από τη Philips με δώδεκα τραγούδια της περιόδου 1966-1967, τα περισσότερα ερμηνευμένα από τη Δούκισσα που είχε ήδη μια πολύ αξιόλογη προϋπηρεσία στο καλό λαϊκό τραγούδι ερμηνεύοντας μερικά υπέροχα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Με το δίσκο αυτό ο Τόλης Βοσκόπουλος μας συστήνεται και ως συνθέτης δείχνοντας ένα πηγαίο ταλέντο σε απλές λαϊκές μελωδίες. Το τραγούδι "Αναμνήσεις" άλλωστε πιστοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το συνθετικό του ταλέντο. Το ίδιο και το άλλο μεγάλο σουξέ του δίσκου με τίτλο "Σαν της γαρδένιας τον ανθό", αλλά και η "Μελαγχολία" και το "Μ' έμαθες ν' αγαπώ". Στο δίσκο βέβαια περιλαμβάνονται και άλλα πολύ γνωστά και όμορφα τραγούδια, όπως τα εξαιρετικά "Πού πας χωρίς αγάπη" και "Οι ουρανοί" του Γιώργου Ζαμπέτα, ο "Πειραιώτης" του Γιώργου Κατσαρού και το "Θέλω τα ώπα μου" του Γιάννη Σπανού.

(c) LP | Philips | 1969 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: