Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Μιχάλης Βιολάρης αρ. 2 (1969)

Όπως λέγαμε χθες, ο Μιχάλης Βιολάρης (πραγματικό όνομα Μιχάλης Κυριάκου) υπήρξε ένα από τα πρώτα ονόματα της Lyra του Πατσιφά εκεί στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στο ξεκίνημα της επόμενης, ένα είδος alter ego του Γιάννη Πουλόπουλου στην εποχή της μεγάλης δημοτικότητας του τελευταίου. Εν μέρει μόνο ανήκει και στο περιβάλλον του Νέου Κύματος, καθώς το ρεπερτόριό του στηριζόταν βέβαια στους κύριους δημιουργούς του συγκεκριμένου ρεύματος, αλλά είχε περισσότερο λαϊκό προσανατολισμό. 
Ο παρών δίσκος είναι ο δεύτερος προσωπικός του Μιχάλη Βιολάρη. Δώδεκα λαϊκότροπα τραγούδια γραμμένα από τους Γιάννη Γλέζο, Γιάννη Σπανό, Λίνο Κόκοτο, Θόδωρο Τζίφα και Μίμη Πλέσσα. Τραγούδια χαρακτηριστικά του ύφους και του κλίματος της εποχής. Μερικά είναι πραγματικά όμορφα και ιδιαίτερα τα: "Εγώ κι η Κατερίνα", "Κι αν βγει ο ήλιος δυο φορές", "Ήλιε μου, ήλιε" και "Πάρε απόψε την καρδιά μου". Οι στίχοι γράφτηκαν από σπουδαίους επίσης στιχουργούς της εποχής: Άκος Δασκαλόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Αργύρης Βεργόπουλος, Κώστας Κωτούλας, Κώστας Κινδύνης.
Αλλά το πιο ενδιαφέρον ίσως στοιχείο του δίσκου είναι τα τρία "κυπριακά" τραγούδια που περιέχει, συνθέσεις του ίδιου του Μιχάλη Βιολάρη, βασισμένες σε πανέμορφες παραδοσιακές κυπριακές μελωδίες. Το ένα μάλιστα ("Δίχα της ήλιον εν εσιεί") έχει στίχους του κορυφαίου Κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη (1914-2004).

(c) LP | Lyra/Zodiac | 1969 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: