Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Λάκης Παππάς, Πόπη Αστεριάδη: Πάει κι αυτή η Κυριακή (1971)

Με το δίσκο "Πάει κι αυτή η Κυριακή" συναντιούνται για μοναδική φορά στην ελληνική δισκογραφία ο Λάκης Παππάς και η Πόπη Αστεριάδη, δύο εκλεκτοί καλλιτέχνες που θεωρούνται βασικοί εκπρόσωποι του λεγόμενου "Νέου Κύματος", δηλαδή του μουσικού εκείνου ρεύματος που καλλιεργήθηκε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60 στο πλαίσιο της δισκογραφικής εταιρίας Lyra, αλλά και στις πλακιώτικες μπουάτ στα προδικτατορικά ακόμη χρόνια, και χαρακτηριζόταν από ένα ύφος τρυφερής μπαλάντας με λιτή οργανική συνοδεία και συχνή χρήση του ποιητικού στίχου. 
Οφείλω πάντως να κάνω αμέσως μια αναγκαία διευκρίνιση: Η Πόπη Αστεριάδη χωρίς αμφιβολία αποτελεί εμβληματική μορφή του Νέου Κύματος, μία από τις τρεις βασικές γυναικείες φωνές δίπλα στην Καίτη Χωματά και την Αρλέτα. Ο Λάκης Παππάς όμως συνδέεται εντελώς έμμεσα με το ρεύμα αυτό, αφού είχε προγενέστερη θητεία στο τραγούδι, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '50, όταν έχτιζε διακριτικά την καριέρα του με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι ("Ματωμένος γάμος", "Οδός Ονείρων", "America America", "Παραμύθι χωρίς όνομα"). Η σχέση του με το περιβάλλον της Lyra ήρθε πολύ αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν το Νέο Κύμα ουσιαστικά είχε ολοκληρώσει τον κύκλο του. Το 1971 λοιπόν συμμετείχε ως ερμηνευτής στους δίσκους "Αγωνιστές της Λευτεριάς" του Νίκου Μαμαγκάκη και "Του Μαυριανού και της αδερφής του" του Γιώργου Κοτσώνη και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε από τη Lyra και ο πρώτος δικός του προσωπικός δίσκος με τίτλο "Πάει κι αυτή η Κυριακή", όπου μοιράζεται την ερμηνεία των τραγουδιών με την Πόπη Αστεριάδη.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι το υλικό του δίσκου προέρχεται από ένα συμμάζεμα παλιότερων συνθέσεων του Λάκη Παππά που έχουν ένα έντονο νεοκυματικό άρωμα. Το ομότιτλο τραγούδι το είχε ηχογραφήσει με τη δική του φωνή ήδη από το 1965 για δίσκο 45 στροφών και μάλιστα με ορχηστρική συνοδεία και όχι με απλή κιθάρα, όπως τελικά διαμορφώθηκε στην εξαιρετική εκτέλεση με την Πόπη Αστεριάδη που βρίσκουμε στο δίσκο. Οι στίχοι των τραγουδιών ανήκουν στον Γιάννη Αργύρη και τον Δημήτρη Ιατρόπουλο

Δύο από τα χαρακτηριστικότερα πάντως τραγούδια του δίσκου δεν γράφτηκαν από τον Λάκη Παππά. Το υπέροχο "Έλα μαζί μου" έχει μουσική του Παντελή Λεούση, ενώ το συγκινητικό "Μην κουραστείς να μ' αγαπάς" γράφτηκε από τον Σπύρο Παππά. Και τα δυο πρωτοκυκλοφόρησαν το 1969.

(c) LP | Lyra/Zodiac | 1971 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: