Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Νίκος Κυπουργός: Black Out (1998)

Σήμερα θα σταθούμε σε μια πολύ ξεχωριστή στιγμή μέσα από την πλούσια σκηνική μουσική του Νίκου Κυπουργού. Αναφέρομαι σε ένα εκλεκτό και φιλόδοξο soundtrack που περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια για την ταινία Black Out παραγωγής 1998 σε σκηνοθεσία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη με ένα πλούσιο καστ ηθοποιών, Ελλήνων και διεθνών, όπως ο Άλκις Κούρκουλος, η Μυρτώ Αλικάκη, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Κλέων Γρηγοριάδης, η Έλενα Ναθαναήλ, αλλά και η διάσημη Hanna Schygulla.
Τραγούδια, χορωδιακά και οργανικά μέρη εναλλάσσονται δημιουργώντας μια εντυπωσιακή ηχητική τοιχογραφία. Τα χορωδιακά "Exurgat" και "Et angelum" παραπέμπουν στη μακρά παράδοση της δυτικής θρησκευτικής μουσικής από τον J.S. Bach και εξής! Το θέμα "Massakam" βασίζεται σε παραδοσιακή μελωδία από το Καμερούν. Περιλαμβάνονται επίσης δυο αγγλόφωνα τραγούδια σε στίχους Μαγιούς Τρικεριώτη, ένα γαλλόφωνο σε στίχους Henri Kergomard και Νίκου Κυπουργού, καθώς κι ένα ελληνικό σε δύο εκδοχές ("Μη φεύγεις") σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ιρίνα Καρπούχινα, Blaine L. Reininger και Hanna Schygulla. Στο σαξόφωνο είναι ο David Lynch. Συμμετέχει η Καμεράτα, Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής που διευθύνει ο συνθέτης, ενώ τη χορωδία διευθύνει ο Αντώνης Κοντογεωργίου.

(c) CD | ANKH | 1998 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: