Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Κώστας Μουντάκης: Ο μεγάλος Κρητικός (1977)

Κλείνουμε σήμερα το δεύτερο αφιέρωμα του Δισκοβόλου στον μεγάλο Κρητικό λυράρη, συνθέτη, τραγουδιστή και παιδαγωγό Κώστα Μουντάκη (1926-1991) που έφυγε πρόωρα από τη ζωή έχοντας ωστόσο προλάβει να αφήσει βαριά παρακαταθήκη με την καταγραφή της απαράμιλλης τέχνης του στα αυλάκια των αναλογικών δίσκων που ηχογράφησε κατά καιρούς. Κι αναφερόμαστε σε μια τέχνη αυθεντικά λαϊκή που κουβαλά έναν ολόκληρο πολιτισμό που ο ίδιος υπηρέτησε σεμνά και επίμονα μαζί με τους μεγάλους συνοδοιπόρους του, παλιότερους και συγχρόνους του, όπως οι εμβληματικές μορφές ενός Γιάννη Μπερνιδάκη (Μπαξεβάνη), ενός Στέλιου Φουσταλιέρη, ενός Ανδρέα Ροδινού, αλλά κι ενός Θανάση Σκορδαλού και φυσικά πολλών επιγόνων της μεγάλης εκείνης γενιάς.
Το κυριότερο μέρος της δισκογραφίας του Κώστα Μουντάκη είναι κατατεθειμένο στη Minos κι από το αρχείο αυτής της μεγάλης εταιρίας προέρχεται αυτός ο δίσκος του 1977 με τον κάπως μεγαλόστομο, αλλά δίκαιο τίτλο "Ο μεγάλος Κρητικός Κώστας Μουντάκης" που ήρθε ένα χρόνο μετά την ηχογράφηση του δίσκου "Αναφορά στον Καζαντζάκη".
Πρόκειται για μια συλλογή δώδεκα ηχογραφήσεων του μεγάλου λυράρη με το χαρακτηριστικό ότι δεν περιορίζονται μόνο στα μουσικά ακούσματα του τόπου του, αλλά απλώνονται και στον ευρύτερο χώρο του ελληνισμού, νησιωτικό και μικρασιατικό. Έτσι, πλάι στα ριζίτικα και τον πεντοζάλη βρίσκουμε και νησιώτικα συρτά ή μικρασιάτικα ταξίμια και γιαυτό η ορχήστρα είναι εμπλουτισμένη, πέρα από τη λύρα και το λαούτο, με όργανα όπως το ούτι ή το κανονάκι.

Ο Κώστας Μουντάκης στον Δισκοβόλο:

1977. Ο μεγάλος Κρητικός


(c) CD | Minos |1977 | Πηγή: Ιδομ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: