Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Κώστας Μουντάκης: Η Κρήτη τραγουδάει (1963)

Για τον κορυφαίο Κρητικό λυράρη και τραγουδιστή Κώστα Μουντάκη (1926-1991) τα έχουμε ξαναπεί. Σήμερα απλώς θα περιοριστώ σε μια από τις πρώτες δισκογραφικές του καταθέσεις που μας έχει χαρίσει σε ανύποπτο χρόνο ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης. Πρόκειται για μια από τις πρώτες εκδόσεις της Odeon από τη μετά Μίνωα Μάτσα εποχή, όταν η εταιρία πέρασε στα χέρια του Μάκη Μάτσα, τότε που ο νέος ιδιοκτήτης προσπαθούσε να επαναφέρει την εταιρία στην παλιά της αίγλη φιλοξενώντας στους καταλόγους πολλούς δημιουργούς της παλιάς εποχής από το χώρο του ρεμπέτικου, του ελαφρού και του παραδοσιακού τραγουδιού. 
Το 1963 λοιπόν (αν και δεν είμαι απολύτως βέβαιος για την ακριβή χρονολογία) εκδόθηκε ο πρώτος δίσκος  της σειράς "Η Κρήτη τραγουδάει" που ήταν αφιερωμένος στην τέχνη του Κώστα Μουντάκη. Περιλαμβάνει δώδεκα χαρακτηριστικές "κρητικές" πινελιές με τραγούδια χορευτικά (πεντοζάλης, συρτό κ.α.) που αναφέρονται στην καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων, τις δουλειές, τους έρωτες τους και τους καημούς τους, διανθισμένα όλα αυτά με σπινθηροβόλες μαντινάδες. Παίζει λύρα και τραγουδά φυσικά ο Κώστας Μουντάκης. 

(c) LP | Odeon | 1963; | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: tzil/νίκος/d58

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για τον πρωτο δισκο του πρωτομαστορα και δάσκαλου Κώστα Μουντάκη....Πολυ ενδιαφέρον άκουσμα ο συνδυασμός ακορντεόν και κρητικής λύρας...θα ηταν χρήσιμο και συνάμα ενδιαφέρον να μαθαίναμε αν είναι εφικτό τους συντελεστές (μουσικούς) του δίσκου. Λεωνίδας

...ολοικ είπε...

Ερχεται αυριο κι ο καρα-σπανιος δικσος που ηχογραφησε ο Μουντακης ΜΟΝΟ στην Αμερικη...

Νίκος Τσιτωνάκης είπε...

Κώστας Μουντάκης (λύρα) / Βασίλης Σαλούστρος (λαγούτο) / Νίκος Μανιάς (λαγούτο) / Δημήτρης Τσαγκαράκης (λαγούτο)

Νίκος Τσιτωνάκης είπε...

...έρχεται και καλύτερο Μανώλη ...Μουντοαποκλειστικό εξ' Αφρικής ορμώμενο !

Άαβας / d58 είπε...

Άιντε λεβέντες μου Κρητικοί! Ο Δισκοβόλος και οι φίλοι του ανυπομονούν...